In dit Wereld Café spreken wij met jongeren en jongerenvertegenwoordigers, over hoe de nieuwe generatie betrokken wil zijn bij mondiale thema’s. Waar komt hun drive vandaan om zich te willen inzetten voor een rechtvaardigere wereld? En welke vormen van participatie spreken aan?
Om hier over te praten schuiven aan: Elian Yahye (journalist en oud- jongerenvertegenwoordiger VN), Tijmen Rooseboom (Ambassadeur voor Jongeren, Werk en Onderwijs – Ministerie van Buitenlandse Zaken), Jimmy Sana, muzikant en oprichter van NOMADICS en Yara Bon, blogger voor Climate Chain. Het gesprek wordt geleid door Qader Shafiq.
Achtergrond
“Youth are not the future, but youth are the present.” Het is een zin die de afgelopen jaren veel is herhaald op conferenties voor jongerenvertegenwoordigers van de VN. De boodschap die ermee werd afgegeven: jongeren zijn niet alleen de ‘werknemers van morgen’ of ‘de hoop voor de toekomst’, maar verdienen ook nu al een plek aan de beleidstafel.’
Dit schrijft Elian Yahye (23), journalist en oud jongerenvertegenwoordiger voor de VN vanuit Nederland, een van de gasten van dit wereldcafe over ‘Jongeren als wereldveranderaars’.
Jongeren zijn veel in beeld als het gaat om hun inzet voor mondiale thema’s. Klimaat, discriminatie.. jongere generaties staan op en laten hun stem horen. Zij dagen de gevestigde orde uit. Denk aan wereldveranderaars als Greta Thunberg die het klimaatthema wereldwijd op de agenda heeft gezet. De jeugd is machtig door haar optimisme, vooral in dit tijdperk van cynisme.
Jongeren als serieuze gesprekspartner
Toch worden jongeren door beleidsmakers en politiek leiders nog vaak gezien als ‘disruptief’. Zeker in het globale Zuiden worden politiek leiders steeds ouder, dikwijls voeren zij wanbeleid. Jongeren zijn het daar niet langer mee eens en staan op als katalysator van verandering. Zij nemen grote risico’s om hun stem te laten horen. Hoewel jongeren veel mensen weten te mobiliseren, worden zij niet gezien als serieuze gesprekspartners. Er wordt ‘over jongeren’ gesproken, en daar waar zij een podium krijgen is dat dikwijls omdat men wil laten zien dat jongeren wel degelijk een rol spelen in de besluitvorming. Terwijl het handelingsperspectief om echt mee te beslissen ontbreekt.
De Wereld Café’s van Wilde Ganzen en Vice Versa worden georganiseerd in samenwerking met Bureau Wijland. Dit Wereld Café sluit inhoudelijk aan op de jongerenspecial van Vice Versa, die in oktober is uitgekomen.