Geen honger: een voorwaarde voor ontwikkeling
Voor ons is het zo normaal: drie keer per dag een gevarieerde maaltijd. Het geeft ons de kracht en de energie om naar school te gaan, te ondernemen en ons fit te voelen. Goed en gezond eten is daarom de sleutel tot vooruitgang. Door te focussen op duurzame voedselproductie, zorgen we voor fitte, ondernemende mensen en economische kansen.
Waar is er hongersnood in de wereld?
De aantallen liegen er niet om. In 2020 lijden er wereldwijd tussen de 720 en 811 miljoen mensen honger. De meeste mensen die te maken hebben met hongersnood wonen in Azië (418 miljoen), Afrika (282 miljoen) en Latijns-Amerika (60 miljoen). Daarnaast heeft bijna één op de drie mensen niet altijd toegang tot voedsel. Omgerekend is dat bijna 2,37 miljard mensen! Veel van deze mensen leven regelmatig in onzekerheid of er wel voldoende eten is.
De praktijk
De oplossing
Onze aanpak
Wat zijn de gevolgen van ondervoeding?
We spreken van ondervoeding wanneer iemand minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven. Het lichaam heeft dan een tekort aan eiwitten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het belangrijkste gevolg van ondervoeding is gewichtsverlies en ziektes door verminderde weerstand. Voor kinderen zijn de gevolgen van ondervoeding vaak ernstiger. Bij hen kan het ook nog leiden tot een vertraagde groei en ontwikkeling. Ondervoeding is dus gevaarlijk.
Het wereldvoedselprobleem oplossen
Het oplossen van het voedselprobleem in de wereld is makkelijker gezegd dan gedaan. We staan met z’n allen de komende jaren voor een flinke uitdagingen. De verwachting is dat we in 2050 met maar liefst 10 miljard mensen op aarde zijn. Wilde Ganzen richt zich op kleinschalige, lokale oplossingen in de keten van voedselproductie. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe, duurzame landbouwtechnieken die gezond eten ook in afgelegen gebieden beschikbaar maakt.