Door toenemende droogte kunnen vrouwen in Kenia nauwelijks nog mais verbouwen. Door over te stappen op andere groenten en met de aanleg van een irrigatiesysteem is er meer voedsel.
In Kenia wordt het door klimaatverandering op veel plekken steeds moeilijker om groenten te verbouwen. Traditioneel verbouwen de vrouwen in Mkongani Village maïs, bonen, cassave, groene linzen, tomaten, spinazie en aubergine. Vooral maïs is erg gevoelig voor droogte. Doordat er steeds minder regen valt en op sommige momenten juist veel te veel, wordt hun oogst steeds kleiner. Ook raakt de bodem uitgeput, omdat de vrouwen jaar in jaar uit, op dezelfde grond maïs verbouwen.
Cassave en paprika
De oplossing voor dit probleem is over te stappen op de teelt van andere groenten. En om steeds te wisselen: ieder jaar een andere groente op hetzelfde stukje grond. Cassave en paprika zijn bijvoorbeeld wel heel geschikt voor een droger klimaat.
Meer water is noodzakelijk
Maar ook andere groenten hebben natuurlijk water nodig. Nu proberen de vrouwen iedere dag met de hand hun planten water te geven. Dat is ontzettend veel werk. En als hun grond willen uitbreiden met het verbouwen van nog meer groenten, is dat bijna niet meer te doen.
Daarom wil Foundation Pamoja Kenia de vrouwen helpen bij de aanleg van een ondergrondse wateropslag. Ook komt er een irrigatiesysteem voor hun groentetuinen.