In Nepal komt verzakking van de baarmoeder vaak voor. Er rust taboe op dit probleem dat veel impact heeft op het leven van vrouwen. Soms worden ze zelfs verstoten door hun man. Door een training- en behandelprogramma door vrouwen uit Nederland is hun leven een stuk makkelijker geworden!
Stel je voor dat je met veertig kilo vracht op je rug een berg af moet lopen. Of dat je met kannen water vanuit een vallei de berg op moet. Dat is wat veel vrouwen in de bergen van Nepal dagelijks moeten doen. Ze zorgen voor de kinderen en hun ouders, werken op het land en verzorgen het vee.
Schaamte en onwetendheid
Een zwaar bestaan. Een bestaan wat nog veel zwaarder wordt als een vrouw een verzakking van haar bekkenorgaan heeft. Ze durft er niet over te praten door schaamte en onwetendheid. Er wordt gewoon doorgewerkt, want hoe zou het anders moeten? Zorgverleners in de Nepalese bergen hebben amper kennis van dit probleem, dit lijden. Laat staan oplossingen. En al zou de vrouw met een ver uitgezakte baarmoeder zich ten einde raad melden bij een ziekenhuis: wie zal haar helpen als ze geen geld heeft voor medische zorg?
De Nepalese organisatie SoDeSi helpt vrouwen die een verzakking van de baarmoeder hebben. Dit medische probleem is makkelijk te constateren en vaak eenvoudig te behandelen. Maar ja, dan moeten er wel hulpverleners zijn die hier verstand van hebben en die de bergen intrekken om hen op te zoeken.
Praktische trainingen en hulp
Daarom hebben we samen met stichting Vrouwen voor Vrouwen kennis overgedragen en vaardigheden geleerd aan vrouwen, hulpverleners en de overheid. Bij dit project hebben we mensen opgeleiden en praktische trainingen gegeven. Ruim tweeduizend vrouwen kunnen nu onderzocht worden en een behandeling krijgen en tientallen gezondheidswerkers leren hoe ze vrouwen van dit hinderlijke probleem af kunnen helpen.
Dit project heeft het leven van deze mensen in Nepal draaglijker gemaakt, zodat ze fysiek weer in staat zijn om te zorgen dat hun kinderen eten krijgen en naar school kunnen! Door jouw steun kunnen hulpverleners in Nepal voortaan zelf klachten herkennen en oplossen.