Rwanda is vooral bekend vanwege de genocide in 1994. Hoewel het land inmiddels vrede en een stevige economische groei kent, is de armoede er nog steeds groot. Het onderwijssysteem is slecht en vooral meisjes vallen vroegtijdig uit. Veel volwassenen hebben – mede door de genocide – weinig tot geen onderwijs kunnen volgen. Banen zoeken gaat hierdoor moeizaam. Ook de vrouwen die we met dit project willen steunen ervaren moeilijkheden.

Vrouwen die vrouwen kunnen helpen, dat is precies wat we willen bereiken! Voor velen is het namelijk lastig om voldoende inkomen te verdienen. Veel mensen in Rwanda leven van de opbrengst van een minimale zelfvoorzieningslandbouw. Maar de vrouwen zitten nu niet meer bij de pakken neer. Ze verenigen zich bijvoorbeeld in ‘Village saving & loans associtations (VSLA)’. Deze lokale initiatieven zijn na de genocide opgericht om de Rwandese samenleving te versterken. Daarnaast wordt er samenwerking gezocht met de lokale overheid. De vrouwen klopten bij de overheid aan voor ondersteuning om hen te helpen met trainingen. Zij benaderde op haar beurt de stichting RWAFAT om de groepen bij te staan met de training.

Handen ineengeslagen

RWAFAT heeft als doel om het welzijn van achtergestelde vrouwen te verbeteren. RWAFAT heeft veel ervaring met het helpen van kwetsbare groepen. De stichting heeft meerdere succesvolle trainingen in haar programma en volgt de vrouwen gedurende enige jaren. Zo ook deze vrouwen die zij graag samen met haar Nederlandse partnerstichting wil steunen. The Cornerstone Foundation draagt een warm hart toe aan mensen die willen ontsnappen aan armoede, maar niet goed weten hoe. Samen hebben ze de handen ineengeslagen en met de vrouwen een plan bedacht hoe ze zoveel mogelijk andere vrouwen kunnen bereiken.

300 vrouwen trainen

Voor dit project worden tien jonge vrouwen opgeleid als trainers, zodat zij in staat zijn om de Savings en Loans groups te trainen. Zij gaan ook allemaal een groep van elk dertig mensen trainen om ervaring op te doen. Deze spaar-en leengroepen houden zich vooral bezig met ondernemerschap, genderrechten en financiële versterking. Zo zal dit project direct al driehonderd vrouwen bereiken.

Daarnaast wordt er een bonenhandel opgezet. Deze bonen worden tegen een goede prijs gekocht van de vrouwen in de groepen en vervolgens verkocht. Een deel van de opbrengst is voor RWAFAT om meer onafhankelijk te worden.

Onafhankelijk

Door het opstarten van de bonenhandel wordt de RWAFAT financieel sterker en kan zij groepen blijven steunen. De jongeren die tot trainer worden opgeleid, kunnen ook in de toekomst trainingen blijven geven. Daarnaast wordt er samenwerking gezocht met de lokale overheid.

Kortom: een mooi project voor kwetsbare vrouwen. Zij worden echt geholpen om zelfstandig te worden én ook de lokale stichting wordt minder afhankelijk van buitenlandse steun. Een geweldige win-winsituatie!

Project in het kort