In 2018 vroegen wij je hulp bij de uitbreiding van een praktijklokaal in het Villa Maria Hospital in Oeganda. Anderhalf jaar later kunnen we goed nieuws melden: de uitbreiding is gerealiseerd!
Het project is uitgevoerd zoals gepland. Er is een gebouw neergezet met drie verdiepingen, dat naast een praktijklokaal met laboratorium ook twee klaslokalen telt en drie kantoren. Daarnaast zijn er toiletten aangelegd.
Hiermee is een groot tekort aan ruimte voor de opleiding verpleegkunde opgelost. “Wij konden in het huidige praktijklokaal niet al onze studenten de medische handelingen leren die ze later nodig hebben”, zegt Caroline Nabasinga (50), de directrice van de school bij het ziekenhuis. “We hadden niet genoeg ruimte, we konden daardoor geen nieuwe lessen aanbieden en het praktijk- en examenlokaal voldeed niet meer aan de eisen van de overheid.”
De school is een stuk aantrekkelijker geworden
In plaats van 235 studenten, zijn er nu 355 jongeren die de opleiding verpleegkunde volgen. Want door de uitbreiding is de school bij het ziekenhuis een stuk aantrekkelijker geworden voor zowel de huidige als toekomstige studenten.
De 20-jarige Nandawula Nusula is een van die studenten. Ze droomt er van om verloskundige te worden, zodat ze zwangere vrouwen in Oeganda bij de bevalling zo goed mogelijk kan helpen. Jarenlang heeft haar hele familie geld gespaard om haar opleiding te kunnen betalen. Nu volgt ze met veel plezier lessen verpleeg- en verloskunde in het Villa Maria Hospital.
“De kwaliteit van de opleiding in Villa Maria is erg hoog, net als het slagingspercentage. Meisjes én jongens uit het hele land komen naar dit ziekenhuis”, vertelt Josje de Jong (73). Zij heeft zelf vier jaar als docent verpleegkunde op de school in Oeganda gewerkt en steunt met stichting Weeraba de school van het ziekenhuis.
“Het is een hele moderne opleiding, ze leren alles over malaria, hygiëne, veilig drinkwater en aidspreventie”, legt De Jong uit. De meeste leerlingen gaan na hun scholing terug naar het dorp waar ze vandaan komen en zetten daar een eigen kliniek op. Zo helpen ze de hele gemeenschap en geven ze hun kennis door.”
Mais, koeien en varkens ingezet om geld op te halen
“De medewerkers van het hospital hebben er alles aan gedaan deze uitbreiding zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen”, vertelt De Jong. “Ze zamelden geld in door op de grond naast het ziekenhuis mais te verbouwen en koeien, varkens en kippen te houden. Het busje van het ziekenhuis werd ingezet als taxi.” “Met succes”, zegt Nabasinga: “Wij hadden als ziekenhuis ruim 12.000 euro gespaard.”
Dankzij de donateurs van Wilde Ganzen is het totaalbedrag van 50.713 euro bij elkaar gezameld en konden we de droom van Nandawula en haar medestudenten waarmaken. Bedankt voor je steun.