Wie naar het dorp Nkulamaziba in Zambia wil, moet het laatste stuk afleggen over slechte zandwegen. Dat geeft al aan hoe afgelegen deze plek is. De dichtstbijzijnde scholen lagen op grote afstand van het dorp. Met steun van stichting Zambia Allocation Program (ZAP) en Wilde Ganzen kunnen kinderen in het dorp nu ook goed onderwijs volgen.
Sinds 1995 reist Josien Dudok van Heel regelmatig door Zambia. Het land, de vriendelijke bevolking en de natuur waren reden genoeg om terug te keren. Maar tegelijkertijd raakte ze zich steeds meer bewust van de minimale levensomstandigheden waarin de mensen verkeren. Toen Josien voor het eerst in het dorp Nkulamaziba kwam, zag ze dat kinderen weinig mogelijkheden hadden voor scholing, terwijl er veel vraag naar was vanuit de gemeenschap. Samen met haar collega’s richtte ze stichting ZAP op in 2008 en probeert ze het onderwijs te verbeteren. En dat lukt!
Van kleine hut naar volwaardig gebouw
‘’Voor de komst van ZAP stond er alleen een klein éénkamergebouw met een rieten dak, gemaakt van gras. Dat was de hele basisschool. Hier konden maar enkele kinderen gebruik van maken’’, vertelt directeur Rosa Siluwaile.
Inmiddels zijn er zeven klaslokalen bijgekomen, zijn er nog twee in aanbouw en is de basisschool zo uitgebreid dat er 900 kinderen les krijgen. Ook is er een sportveld en groentetuin waar ze gebruik van kunnen maken. ‘’De uitbreiding van de school heeft de leerlingen en alle andere belanghebbenden hoop gegeven op een betere toekomst”, zegt Rosa.
Komst middelbare school
De uitbreiding van de basisschool is niet het enige wat ZAP heeft aangepakt in Nkulamaziba. Er is een namelijk ook een hele nieuwe middelbare school bijgebouwd. ”De leerlingen kunnen hierdoor doorstromen na de basisschool. Hier kunnen ze aan hun academische basisniveau werken en groeien”, vertelt Rosa.
Bij deze school zijn dertien docentenwoningen geplaatst. Dankzij de woningen wordt het voor docenten aantrekkelijker om les te geven in het afgelegen gebied. Ook is er een hostel voor meisjes gekomen. Voor meisjes kan het soms gevaarlijk zijn om in het donker naar huis te gaan. Met het hostel kunnen ze dicht bij de school slapen.
Teamverband
Met de middelbare school is onderdirecteur Abson Mulenga maar wat blij: ‘’Ieder kind heeft nu de kans om middelbaar onderwijs te volgen en dat is zo belangrijk’’, zegt Abson. ‘’De overloop van de basis- naar de middelbare school verloopt soepel. Er wordt gewerkt in teamverband, zodat het de leerlingen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.’’
Toekomstperspectief
Nu de basis- en middelbare school er staan, wordt er druk gewerkt aan het oprichten van een trainingscentrum. ”Door een trainingscentrum in Nkulamaziba te plaatsen, kunnen de leerlingen hier blijven. Er worden praktische opleidingen aangeboden, zoals timmerman. Daarna kunnen ze of een baan gaan zoeken of een eigen bedrijf gaan oprichten”, vertelt Josien.
Door al deze verbeteringen, verandert het carrièreperspectief van de kinderen, volgens Josien: ”Waar ze vroeger nog geen kansen zagen op een baan, roepen ze nu dat ze verpleegkundige of docent willen worden.”
Enorme verrijking
Het ZAP-team is trots op de mooie veranderingen vertelt Josien: ‘’Wij zijn erg blij met de inzet van iedereen. De buurtbewoners zijn zelf met het initiatief gekomen en hebben veel inzet getoond bij de bouw. Voor hun kinderen en kleinkinderen is de komst van de school een enorme verrijking. Zij hebben nu toegang tot goed en veilig onderwijs. Ook al stond er voorheen heel weinig, het begint hier steeds meer op een groot dorp te lijken.”