Honderdduizenden kinderen zijn uit Myanmar gevlucht, de grens over naar Bangladesh. Ze zitten nu al jaren in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Met een mobiele sportbibliotheek hebben ze een beetje menselijkheid terug gekregen in een onmenselijke situatie.
De getallen zijn haast niet te bevatten. Bijna een miljoen Rohingya moesten noodgedwongen hun thuisland verlaten, nadat ze in Myanmar niet meer welkom waren. Zo kwamen 420.000 kinderen in Bangladesh terecht. Langer dan drie jaar wonen ze nu al in geïmproviseerde onderkomens, met beperkte toegang tot onderwijs en zorg. De regering van Bangladesh doet wat ze kan, maar het land is arm en heeft de grootste moeite haar eigen bevolking te helpen, laat staan zo’n groot aantal vluchtelingen.
Alle vriendjes kwijt
De kinderen worden blootgesteld aan geweld en andere ellende. Ze zijn gedwongen om in een vreemd land te leven, vaak zonder familie of vriendjes van vroeger. Om ze te toch wat plezier en ontspanning te geven, hebben de Nederlandse KLABU Foundation en de lokale Friendship Foundation besloten de kinderen de mogelijkheid te geven om te sporten.
Sport en spel
De wens was om een mobiele sportbibliotheek te bouwen. Er is een bus gekocht die is uitgerust met sportartikelen en een internetaansluiting. Hier kunnen kinderen en jongvolwassen bij elkaar komen, spullen lenen en samen sporten en spelen. Deze bus rijdt inmiddels door het hele kamp.
Vriendschappen opbouwen
8.000 kinderen en jongeren krijgen zo toegang tot sport mét begeleiding door coaches. Eindelijk kunnen ze even ontsnappen uit hun moeilijke situatie en kunnen ze vriendschappen opbouwen. Dat zal hen helpen te groeien, op weg naar hopelijk een betere toekomst.
De Friendship Foundation werkt sinds 2017 in het vluchtelingenkamp Cox Bazaar in Bangladesh. De medewerkers hebben een goede verstandhouding opgebouwd met de mensen in het kamp en de leiders. Zo zijn ze goed op de hoogte van de culture en religieuze opvattingen.
KLABU is een sociale start-up die positieve veranderingen wil bewerkstelligen. De organisatie is opgericht door Jan van Hövell samen met een groep jonge mensen in Amsterdam en Kenia. Door hun inzet in verschillende vluchtelingenkampen hebben ze gezien dat sport en spel een groot verschil maakt in de levens van jongeren en in het opbouwen van een nieuw bestaan.