De afgelopen 65 jaar heeft Wilde Ganzen ontzettend veel projecten gesteund. Hoeveel precies valt niet nauwkeurig te achterhalen; lang niet alles is in het archief bewaard gebleven. Wat we wel weten is dat veel projecten na tien jaar nog steeds bestaan.* Sommige projecten zijn met een klein duwtje in de rug uitgegroeid tot succesvolle organisaties. Zoals Aidfi op de Filipijnen.
Auke Idzenga weet ook niet meer precies wanneer Wilde Ganzen voor het eerst de Filipijnse organisatie Aidfi ondersteunde. “Het zal ergens begin jaren 90 zijn geweest.” Als jonge avonturier was hij op het eilandenrijk terechtgekomen. “Er waren net landhervormingen doorgevoerd.
Arme suikerrietboeren kregen de slechtste stukken land, vaak in de heuvels.” Vier vakbondsleden bekommerden zich om het lot van de boeren en richtten Aidfi op. Met zijn technische achtergrond hielp Auke mee een waterpomp te introduceren die vanuit het dal water omhoog kan pompen zonder brandstof. Die pomp was een ideale uitvinding voor irrigatie op de hoger gelegen landbouwgebieden.
Professioneel technologiecentrum
Via via kwam Auke bij Wilde Ganzen terecht voor financiering van projecten van Aidfi. “De organisatie had helemaal geen geld. Ik schreef mijn ouders in Elburg of ze ons wilden steunen. Alles ging per brief. Geld overmaken was ingewikkeld en duur.”
Met steun van Wilde Ganzen is het Aidfi gelukt hun organisatie uit te bouwen tot een zeer professioneel technologiecentrum met dertig medewerkers. Elk jaar opnieuw worden boeren geholpen met hun basisbehoeften: water, sanitair en landbouwmiddelen. Tegenwoordig is de waterpomp het vlaggenschip, en die wordt gebouwd in een eigen fabriek. Auke is ook gebleven. Hij is met een Filipijnse vrouw getrouwd en samen hebben ze vier kinderen gekregen.
Rode draad
“Wilde Ganzen was de rode draad in de geschiedenis van Aidfi”, vertelt Auke. “En ook nu komen de werknemers dagelijks met jullie in aanraking. In onze werkplaats is namelijk een ‘Wild Geese Cafe’ gevestigd. Bezoekers kunnen hier op elk moment van de dag terecht voor een hapje en een drankje.
De opbrengsten van het café vloeien terug naar de organisatie, waarmee weer nieuwe projecten worden bekostigd.” Daarmee is Aidfi precies geworden wat iedereen voor ogen had: een sociale onderneming die met lokale inkomsten de armste mensen een duwtje in de rug geeft. “Het is een grandioos mooi verhaal geworden”, concludeert Auke.
*Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat 8 op de 10 projecten die Wilde Ganzen heeft gesteund na 10 jaar nog steeds bestaan.