In 2020 vroegen we hulp voor een project voor vrouwen in Peru. De bedoeling was om vijftien moeders een opleiding sieraden maken te geven, zodat ze daar later geld mee konden verdienen. De coronapandemie gooide jammer genoeg behoorlijk wat roet in het eten. Maar de vrouwen geven niet op!
Eerst even terug naar het begin. Een paar jaar geleden nam Liesbeth Kerstens samen met haar man Pavel Marmanillo het gezinshuis Pachachaca over. Het huis ligt in de Heilige Vallei van de Inca’s, een schitterende toeristische trekpleister in Peru, maar vol armoede en verborgen leed. Met therapie en opleidingen willen Liesbeth en Pavel stoere moeders in deze vallei helpen hun kracht te vinden.
Geen kinderen in een tehuis
“Het is soms dweilen met de kraan open”, vertelt Liesbeth. “Elke dag staat hier wel iemand voor de deur met de vraag of ze hun kind achter mogen laten. Daar los je dus niks mee op. Wij geloven niet in grootschalige kindertehuizen. Daarom nemen we geen nieuwe kinderen meer aan en ligt ons beleid bij preventie.”
Gebroken gezinnen en honger
Elke zaterdag komen kinderen uit de buurt bij Pachachaca spelen. Ook krijgen ze workshops en een maaltijd. “We zagen dat de kinderen er onverzorgd uitzien en vaak honger hebben. Ze schrokken enorm veel eten naar binnen tijdens de lunch, waardoor je weet dat ze ’s ochtends geen ontbijt hebben gehad. We hebben hun gezinssituatie in kaart gebracht en kwamen erachter dat de meeste kinderen in gebroken gezinnen wonen. Vader is vaak afwezig, er is veel alcoholisme en moeders hebben trauma’s door huiselijk geweld en misbruik. Meestal hebben deze vrouwen niet de kans gehad om naar school te gaan.”
Praktische hulp voor de moeders
Wie de kinderen wil helpen, moet de moeders helpen. Dat is het motto van Pachachaca. Liesbeth: “We willen dat de moeders zich er bewust van worden dat het anders kan in het leven en dat ze dat zelf voor elkaar kunnen krijgen. Wij helpen met een breed programma. Met praktische en juridische hulp, therapie en praatgroepen willen we hun zelfvertrouwen vergroten en leefsituatie verbeteren.” De vrouwen gaven daarbij aan dat ze behoefte hebben aan economische onafhankelijkheid. “Zelf voor een inkomen zorgen, niet meer afhankelijk zijn van hun man en de kinderen naar school kunnen sturen en zelf kunnen begeleiden. Dat zorgt voor een stukje waardigheid”, legt Liesbeth uit.
Zelf sieraden maken én verkopen
Vijftien moeders gaven zich op voor een opleiding sieraden maken van Pachachaca. Samen met de Nederlandse Yoreem Foundation wilden we deze opleiding mogelijk maken door geld in te zamelen voor de aankoop van materialen, het inhuren van een leraar en sociaal werkers en het maken van promotiemateriaal. De bedoelding was dat de vrouwen hun zelfgemaakte sieraden verkochten aan lokale souvenirswinkels of een eigen bedrijfje startten. Uiteindelijk komt dat de kinderen in deze vallei ten goede.
Toen kwam corona en liep alles anders
Maar alles liep anders. Door een strenge lockdown vanwege de coronapandemie moesten de plannen worden aangepast. Het maken van sieraden was geen goed idee meer, aangezien dit een luxeproduct is waar in tijden van crisis minder behoefte aan is en ook doordat het toerisme in deze regio geheel tot stilstand kwam. De moeders die al in extreme armoede leefden, kwamen in een situatie waarin ze ternauwernood konden overleven. Met steun van het Wilde Ganzen Coronafonds zijn er voedselpakketten uitgedeeld en werden er 37 families geselecteerd die steun hebben gekregen bij het maken van maaltijden die ze vervolgens konden verkopen aan organisaties in de buurt en aan familie en vrienden.
Een eigen bedrijf
Begin 2021 werden de coronamaatregelen versoepeld en zijn zestien vrouwen begonnen met het opbouwen van een eigen onderneming. Een deel van de groep heeft workshops gevolgd en microkredieten gekregen om in hun eigen huis brood te bakken of pasta te maken. Zo kunnen ze ondertussen ook genoeg aandacht geven aan hun kinderen. Een ander deel van de vrouwen verkoopt producten op de markt, waaronder taarten, sportkleding en gedroogde groenten en fruit.
Meer hulp mogelijk
Omdat de vrouwen niet als één groep verder gaan en elk vanuit hun eigen huis en klein bedrijf opstarten, kon er bespaard worden op de kosten en huur van een pand. Daarom is het plan om straks nog eens acht vrouwen te helpen een eigen onderneming op te starten, zodat uiteindelijk meer vrouwen dan eerst was gepland kunnen worden geholpen. Iedere deelnemer krijgt begeleiding van een sociaal werker en een therapeut, zodat ze ondertussen kunnen werken aan een veilige en gezonde thuissituatie voor hun kinderen.
Zonder steun verder
Al met al heeft Pachachaca flinke aanpassingen aan dit project moeten doen. Het goede nieuws is dat dit uiteindelijk goed heeft uitgepakt! Als het de vrouwen lukt om hun microkrediet met een klein beetje rente terug te betalen, kan de organisatie zonder onze hulp dit bedrag weer investeren in nieuwe projecten. En dat is een prachtig resultaat.