Toegang tot schoon drinkwater is nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Zimbabwe is het voor vrouwen niet ongewoon om tot wel acht kilometer te moeten lopen voor het halen van twintig liter water. Dankzij jouw steun zijn er nu zestien waterputten opgeknapt of aangelegd.
In 2021 lukte het Zimbabwe om voor het eerst in decennia voldoende mais te oogsten om de eigen bevolking te voeden. Een positief lichtpuntje in een land dat al heel lang geteisterd wordt door problemen. Vooral op het platteland leven mensen in grote armoede en hebben ze een gebrek aan zowat alles.
Te weinig water in de buurt
Voor een goede gezondheid en een goede oogst, heb je schoon water nodig. In het Hurungwe District in het noorden van Zimbabwe is er genoeg vruchtbare landbouwgrond, maar was er veel te weinig water in de buurt. Mensen, en dan met name vrouwen, moesten soms wel acht kilometer lopen voor water dat daarna nog gekookt moest worden om te drinken. In de dorpen waar ze wonen was vaak wel een pomp, maar die functioneerde niet meer.
Lokaal en duurzaam
Daar heeft de Mpilo Foundation wat aan gedaan. Al jaren werkt Wilde Ganzen samen met deze organisatie, die lokale betrokkenheid en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. In zestien dorpen op het platteland is de bestaande waterput opgeknapt of is er een nieuwe put geslagen. Overal staan nu werkende waterpompen. Dat zorgt ervoor dat vrouwen ontzettend veel tijd besparen met het halen van water. Tijd die ze vervolgens kunnen steken in hun eigen groentetuin.
Onderhoud is geregeld
Om te voorkomen dat de waterputten kapot gaan en niet meer gebruikt worden, is er in elke gemeenschap een watercomité opgericht. Dit comité is verantwoordelijk voor het onderhoud.
Schoon drinkwater voor 6.000 mensen
Met dit mooie project hebben 6.000 mensen waterpompen gekregen waar ze minimaal veertig jaar mee vooruit kunnen. Dat komt hun gezondheid zeker ten goede!