Mondige kinderen zorgen zelf wel dat ze aan het woord komen, maar minder zelfverzekerde kinderen verdwijnen in overvolle klassen. Dat is zeker het geval op het platteland van Kenia. Als dan ook de leraar niet zo goed is, wordt de kwaliteit van onderwijs wel erg mager. In het dorp Simba is daar nu wat aan gedaan.
Het dorp ligt op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Nairobi. Volgens de lokale organisatie Parish of St. Martin of Tours Sultan Hamud is het gebied een beetje vergeten door de overheid. De basisschool in de buurt zat overvol en de resultaten van de kinderen waren niet om over naar huis te schrijven.
Recht op onderwijs
En dat is een gemiste kans! Deze kinderen hebben recht op goed onderwijs en willen graag leren. Om dat voor elkaar te krijgen is een nieuwe basisschool gebouwd, met genoeg ruimte voor 500 kinderen en bekwame onderwijzers.
Eerste fase: bouw vier lokalen
Dit project is in verschillende fases opgedeeld, omdat in een keer zo’n school bouwen erg duur is. In deze eerste fase zijn er vier lokalen neergezet, plus vier woningen voor leerkrachten en een keuken. Dit alles voor een bedrag van 37.664 euro.
Meer dan alleen bouw
De directeur van de plaatselijke middelbare school vroeg of twee jongens mochten helpen bij de bouw. Zij hebben hard gewerkt en werden pas na afloop van de bouw betaald. Dit geld gebruiken ze nu om hun studie op de universiteit van te betalen. Dit heeft veel indruk gemaakt op het dorp; dat je zo hard kan werken om zelf je lesgeld te sparen! Zo heeft dit project meer bijgedragen dan alleen de bouw van lokalen.
Start van iets groters
De buurtbewoners zijn sowieso enthousiast. Zij zien dit project echt als de start van iets groters. Hun kinderen krijgen beter onderwijs, in kleinere klassen en met ervaren docenten. Dat zorgt er voor dat veel meer kinderen kunnen doorstromen naar vervolgonderwijs. Kinderen van de bestaande basisschool kunnen er straks ook terecht voor bijles en er komen avond- en weekendlessen voor kinderen die alles niet zo snel kunnen bijbenen.
Ook de komende jaren blijven we deze school steunen bij nieuwe projecten!
De plaatselijke Katholieke Kerk wordt geleid door priester Sankale. Hij heeft ruime ervaring met het bouwen van scholen. De kerk streeft naar het opzetten van modelscholen waar kinderen goede resultaten halen. Hoewel het onderwijs in deze scholen niet gratis is, profiteren vrijwel alle kinderen. Voor talentvolle, maar arme kinderen zijn er beurzen beschikbaar. Andere kinderen kunnen profiteren van de bijlessen die op de school worden aangeboden.
Stichting Share werkt sinds 2001 aan het bieden van perspectief aan kwetsbare kinderen en volwassenen. Hun speerpunten zijn: goed onderwijs, schoon drinkwater, voldoende en gevarieerd voedsel en zelfredzaamheid (eigen bedrijfjes). Dankzij de grote inzet en betrokkenheid van lokale leiders kunnen ze kwetsbare mensen bereiken en hen perspectief bieden. De lokale leiders dragen de projecten aan, coördineren de uitvoering en brengen verslag uit.