Wilde Ganzen steunt al langere tijd een naaiatelier in Nepal waar honderd vrouwen goed betaald krijgen voor hun werk. Door de coronacrisis moest het atelier sluiten. Maar de vrouwen zijn niet bij de pakken neer gaan zitten!
In de plaats Charpane in het zuidoost van Nepal staat een atelier waar kleding wordt gemaakt voor de lokale markt. Dit is geen sweatshop waar vrouwen in hokken voor weinig geld lange dagen maken om kleding zo goedkoop mogelijk te fabriceren. De vrouwen in dit atelier krijgen een goed salaris, ze werken maximaal zes uur per dag, er is gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs voor hun kinderen.
Het blijkt een succesformule: vrouwen die voorheen nauwelijks kansen hadden en slecht werk moesten doen, kunnen zichzelf én hun gezin dankzij het naaiatelier prima onderhouden. De orders stromen binnen en met hulp van Wilde Ganzen is het atelier uitgebreid.
Een succesformule: in het hele dorp zie je de vooruitgang
Dankzij het atelier onderging het dorp een metamorfose. Doordat mensen meer geld hebben, konden ze hun huis verbeteren: woningen van bamboe werden stenen huizen. Gezinnen hebben nu de financiële middelen om medicijnen te kopen, waardoor hun gezondheid vooruit gaat. Veel meer kinderen gaan naar school en meisjes gaan op latere leeftijd trouwen en hoeven niet meer zo jong kinderen te krijgen. Ook de overheid is enthousiast en investeert in betere openbare voorzieningen.
Toen kwam corona. Ook al zijn er relatief weinig gevallen van corona geconstateerd in Nepal, toch heeft de overheid strenge maatregelen genomen. Het naaiatelier moest daardoor sluiten. Wie niet werkt, krijgt ook geen salaris. Er bestaat in Nepal niet zoiets als een werkeloosheidsuitkering.
Om te voorkomen dat honderd gezinnen honger moeten lijden, geeft het Wilde Ganzen Coronafonds noodhulp waarmee voedselpakketten, zeep en materialen voor thuisonderwijs gekocht kunnen worden.
Nieuwe stoffen voor de heropening van het atelier
De vrouwen zelf blijken echte aanpakkers. Zo hebben ze het naaiatelier omgebouwd tot community help center, waar mensen getest kunnen worden en voorlichting krijgen. En ondertussen zijn ze ook druk bezig met het binnenhalen van nieuwe orders. Ze bellen door het hele land directeuren van bedrijven en scholen om te vragen of ze uniformen mogen maken. Met een deel van het geld uit ons coronafonds worden alvast nieuwe stoffen en ritsen gekocht, zodat wanneer het atelier weer open kan, de vrouwen gelijk aan de slag kunnen.
Wil jij dit noodplan en anderen ondersteunen? Kom dan in actie en maak vandaag nog een donatie aan ons over.