Een succesvolle muziekschool in Kaapverdië geeft kinderen een ontsnappingsplek van de harde realiteit op straat. De school wil graag uitbreiden met een nieuw gebouw.

Kaapverdië is een eilandengroep ten westen van het Afrikaanse vasteland. Het klimaat is er tropisch, waardoor er veel toeristen op af komen. Eeuwenlang werd het bestuurd door Portugal en was het een belangrijke plek voor de slavenhandel. Door die geschiedenis speelde muziek een belangrijke rol op de eilanden. Het was een manier om te communiceren, zonder dat de kolonisator het doorhad.

Bekende Kaapverdische muziek

Dankzij een grote Kaapverdische gemeenschap in Nederland is de swingende dansmuziek funaná en het melancholische morna redelijk bekend. Maar op de eilanden zelf is onder kinderen geen of weinig kennis van muziek. Zij groeien op in een harde wereld met veel armoede, dat hun op het pad van criminaliteit en geweld brengt.

Muziekles en stimulerende ontmoetingen

Zo ook in de oudste stad van Kaapverdië: São Filipe. Hier geeft Manuel Jesus sinds 1995 informele muzieklessen in de gemeenschappen. Hij probeert kinderen op het rechte pad te houden door ze kennis te laten maken met muziek. Bijna tien jaar geleden zette hij een muziekschool op in een lokale kerk. Hier krijgen de kinderen niet alleen les, maar vinden ze ook een veilige plek om samen plezier te maken en om elkaar te helpen om alledaagse uitdagingen te overwinnen.

Nieuwe school in achterstandswijk

Het succes van deze muziekschool heeft geleid tot ruimtegebrek. De huidige zaal die wordt gehuurd in de kerk is te klein en past niet bij de activiteiten van de kerk zelf. Daarom wil Manuel Jesus graag een nieuwe muziekschool bouwen. Deze school komt in een achterstandswijk te staan en krijgt meerdere zalen met geluidsdichte muren.

Samen met Stichting Water voor Leven willen we dit project graag mogelijk maken. Help je mee om kinderen de rijke muzikale cultuur van de eilanden te laten ontdekken? Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van!

Project in het kort