Sommige ontwikkelingsprojecten zijn briljant in al hun eenvoud: geef een arm gezin op het platteland van Cambodja een koe in bruikleen en het kalfje dat daarna wordt geboren, mogen ze houden. Carola Käller van stichting Hopeful Children Center vertelt over het succes.

Hoe werkt de ‘koeienbank’?

“Het concept is simpel en bestond al in Cambodja. Een gezin krijgt een koe die ze goed moet verzorgen. Het dier wordt gedekt en als er een kalf wordt geboren, wordt dat eigendom van de familie. De koe gaat daarna door naar een ander gezin.”

Project in het kort

Waarom is een koe belangrijk?

“Een koe brengt welvaart, hoop en status. Het dier wordt gebruikt als trekdier voor de kar of ploeg op de rijstvelden en de uitwerpselen van de koe zijn mest voor de onvruchtbare grond. De prijzen voor koeien zijn flink gestegen, waardoor boeren geld kunnen verdienen als ze hun eigen dier verkopen of er mee doorfokken. Dit geeft de mensen hoop op een betere toekomst.

koe van de koeienbank Cambodja
Carola Käller van stichting Hopeful Children Center bij koe Devi, die een tweeling kreeg. Cambodjanen geloven dat een tweeling extra geluk en voorspoed brengt.

 

Hoeveel families in Cambodja heb je blij kunnen maken met een koe?

“Met de financiële steun van Wilde Ganzen hebben we dertig koeien gekocht, voor dertig families. Er zijn inmiddels 22 kalfjes geboren, waarna de koeien van deze families naar andere gezinnen zijn gegaan. Als een dier ziek wordt of onvruchtbaar is, krijgen de families van ons een nieuwe koe. Elk dier krijgt een naam en we geven de koeien een chip, waardoor we haar kunnen blijven volgen.”

Krijgt het project nog een vervolg?

“Mensen in Nederland kunnen een koe adopteren via onze site hopefulchildrencenter.org. Sinds ik in 2006 als toerist voor het eerst in Cambodja kwam heeft de armoede me aangegrepen en wilde ik actief iets doen om een bijdrage te leveren aan de opbouw van het land. Ik ben nu drie maanden per jaar in Cambodja en zet vooral onderwijsprojecten op. Zo ben ik nu bezig met het aanleggen van speeltuinen, bibliotheken, waterpompen en sanitaire voorzieningen voor een aantal scholen in het zuidwesten van Cambodja.”