Weer een project dat in een jaar tijd gelukt is: in Nepal is met jouw steun een kliniek voor moeder- en kindzorg gebouwd. Dit centrum maakt een enorm verschil voor de mensen in Humla, dat hoog in de bergen ligt, en heeft een grote positieve impact op de bevolking.

Hoogzwangere vrouwen die voorheen een vroedvrouw nodig hadden, moesten zes dagen lopen om bij een gezondheidspost te komen. Een bijna onmogelijke opgave. Doordat er geen medische hulp was overleefde één op de twaalf moeders het kraambed niet.

Project in het kort

  • Mensen

    Hiermee help je 5500 mensen

  • Projectnummer

    2017.0377

  • Streefbedrag

    150.000

  • Locatie

    Nepal

  • Draagt bij aan

Humla ligt in het hooggebergte van Nepal. Nergens ter wereld wonen mensen zo hoog en zo geïsoleerd. Het gebied is alleen lopend te bereiken. ‘Het is een afgelegen gebied’, zegt Krijn de Best van de Nederlandse Stichting Nepal. ‘Er is nauwelijks zorg of onderwijs. Eén op de drie kinderen wordt niet ouder dan vijf jaar. Veel kinderen sterven aan ziektes die makkelijk te genezen zijn, zoals diarree en mazelen. Ook zijn veel mensen ondervoed.’

Met steun van Wilde Ganzen is de kliniek voor moeder- en kindzorg gebouwd in het dorp Maspur. Hier wonen 5.500 mensen die voorheen geen gezondheidszorg kregen. Het dorp ligt centraal en is vanuit de hele Humla-regio in maximaal twee dagen lopend te bereiken. In de kliniek is ook een medische hulppost voor basisgezondheidszorg en eerste hulp. Daarnaast wordt er voorlichting gegeven over moeder- en kindzorg.

Een vrouw in Nepal laat haar kind onderzoeken door een arts.
Dit kind heeft nu toegang tot goede zorg.

De overheid heeft het project overgenomen

Nepal is een van de armste landen ter wereld. En Humla is het armste, minst toegankelijke en hoogst gelegen gebied. Mede door de slechte bereikbaarheid heeft de overheid hier nooit kunnen investeren in gezondheidszorg. Na de verwoestende aardbeving van 2015 was de kans daarop helemaal verdwenen: alle aandacht ging uit naar dichtbevolkte en toeristische gebieden. Nu het gezondheidscentrum er staat, haakt de overheid aan. Het gebouw is inmiddels overgedragen. De overheid betaalt de salarissen van het personeel en zorgt voor de medicijnen en medische spullen die nodig zijn. Zo blijft deze kliniek gegarandeerd nog jaren bestaan.

Voor de inwoners van Humla is deze kliniek een enorme vooruitgang die hun gezondheid verbetert en levens redt. Dank voor je bijdrage!