Eindelijk mogen ze weer naar school. Jongeren uit de regio Ayacucho in Peru staan te popelen om hun landbouwtechnische opleiding Jovem te vervolgen. Door corona konden de lessen lange tijd niet doorgaan. “Hier leer ik zoveel over veeteelt, ondernemerschap en over mijzelf.”
Wie wel eens in Peru is geweest ziet een wereld van verschil tussen de hoofdstad Lima en het platteland. Zeker in de regio Ayacucho blijft de werkgelegenheid en de ontwikkeling achter bij die in de steden. Landbouw en veeteelt zijn de grootste sectoren. Jongeren werken op de boerderijen van hun ouders of gaan als landarbeider bij andere boeren aan de slag. Werk waarmee ze weinig verdienen voor lange uren harde arbeid.
Biologische quinoa
De 20-jarige Luz Bertha Prado Cuya is de dochter van boeren uit deze omgeving. Haar ouders verbouwen biologisch geteelde quinoa. “Ik wil graag een eigen huis bouwen en mijn ouders kunnen onderhouden als ze oud zijn”, vertelt ze. “Daarom wil ik graag leren hoe we de boerderij kunnen laten groeien.”
Hard werken voor weinig geld
Goed onderwijs is in deze omgeving lastig te vinden. Er zijn wel landbouwscholen, maar de kwaliteit van onderwijs is laag. Er is vaak een tekort aan goed lesmateriaal, de opleidingen komen niet overeen met wat jongeren zoeken en de leerkrachten zijn weinig gemotiveerd. Veel jongeren trekken daardoor teleurgesteld naar de steden, op zoek naar betere kansen, die er meestal niet zijn. De jongeren die achterblijven leven op dezelfde manier als hun ouders en moeten hard werken voor weinig geld.
Om deze jongeren wel de juiste kennis aan te bieden en ze te motiveren om te innoveren en door te zetten, is Jovem opgericht. Dit is een landbouwopleiding die is begonnen door ontwikkelingsorganisatie Solid.
Studie betalen en kennis delen
“Hier heb ik geleerd niet op te geven”, vertelt Luz enthousiast. “Jovem moedigde mij aan een eigen bedrijfje te beginnen voor het verbouwen en verkopen van quinoa. Mijn ouders en zussen helpen daarbij. Met het geld dat ik verdien kan ik mijn studie betalen en leer ik een professioneel ondernemer te worden. Mijn kennis wil ik straks weer delen met andere jongeren in mijn dorp.”
Enrique Gómez Castro heeft een vergelijkbare achtergrond als Luz. Hij komt uit een ander dorp in de regio en ook zijn ouders werken in de landbouw. Zijn droom is om met aardbeien geld te verdienen. “Ik heb nu een kas waarin ik zelf aardbeien verbouw. Hoe ik een eigen bedrijf moest beginnen, hoe ik deze kas moest bouwen en hoe ik aardbeien kan telen, leerde ik bij Jovem.”
Succesvolle uitbreiding
Het schoolgebouw van Jovem werd te klein om het groeiende aantal jongeren goed les te kunnen blijven geven. Met steun van Solid International en Wilde Ganzen is er een groot leslokaal bij gebouwd en zijn er slaapzalen gekomen. Jongeren die van ver komen, kunnen hier na de lessen blijven slapen. De uitbreiding kostte 150.000 euro en is inmiddels succesvol afgerond.
“De vorige zaal waarin we les kregen was een stuk kleiner”, vertelt de 16-jarige Yoselin Gómez Flores. “De nieuwe zaal is moderner en er is veel meer ruimte.” Haar droom is om kippenboer te worden en dierengeneeskunde te studeren aan de universiteit. Inmiddels heeft ze een eigen schuur met kippen. “Mijn familie hielp mee de schuur te bouwen, mijn ouders helpen mee de kippen eten te geven. Met de inkomsten kan ik mijn studie betalen. Bij Jovem leer ik zoveel over veeteelt, ondernemerschap en over mijzelf.”
Duurzaam bodembeheer en compost
Jovem bestaat sinds 2016 en maakt van enthousiaste jongeren succesvolle landbouwondernemers. Er is niet alleen aandacht voor landbouwtechnische vakken, maar zoals Yoselin net zei ook voor thema’s als ondernemerschap, bedrijfsmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Jongeren leren er bovendien de principes van de biologische land- en tuinbouw kennen. Duurzaam bodembeheer, het vermijden van erosie, zuinig omgaan met water, recycling, composteren en milieuvriendelijke plaagbestrijding: het zit allemaal in de lesprogramma’s.
Veelbelovend
Dankzij jouw steun aan Wilde Ganzen hebben wij Jovem kunnen helpen bij hun uitbreiding van het gebouw. Jongeren zoals Luz, Enrique en Yoselin trekken daardoor niet naar de stad, maar blijven in hun eigen omgeving om daar een betere toekomst op te bouwen. De resultaten zijn veelbelovend!
Dank aan Solid voor de foto’s en de interviews met de jongeren.