Sri Lanka is geen land van melk en honing. Er is al tijden een economische crisis, waardoor mensen alleen maar bezig zijn met overleven. Bijna vijf jaar geleden steunde Wilde Ganzen een bijenproject onder arme boeren. Die plukken daar nu de vruchten van.
Hoe kwamen jullie op het idee om boeren op te leiden tot imker?
Egbert Hendriks van de Sampath Foundation: “Er komt steeds vaker te vroeg, te laat, te veel of helemaal geen regen, waardoor oogsten mislukken. Bovendien wonen deze boeren in een gebied waar olifanten in een nacht de oogst van een heel jaar vernielen. Ik hoorde dat deze beesten in Afrika bang zijn voor bijen, dat leek me om te beginnen een interessante optie.”
En is het gelukt om de olifanten te verjagen?
Imker Jan-Arie van Berkum: “Nee, de inheemse bij van Sri Lanka is eigenlijk te lief en te klein. Je zou veel grotere bijenvolken moeten hebben om de olifanten te verjagen. We kijken nu naar technische oplossingen, zoals het inzetten van geluiden die de dieren vervelend vinden.”
Waren er nog meer problemen?
Jan-Arie: “We hadden te maken met een ziekte onder de bijen zelf. En het weer in Sri Lanka is lastig. In natte periodes blijft de bij binnen en bij grote droogte moet je ze bijvoeren met suikerwater. Lang niet alle boeren kunnen dat betalen. Dat snap ik ook wel als je moet kiezen tussen eten voor je kinderen of eten voor de bijen.”
Wat hebben de bijen dan wel opgeleverd?
Jan-Arie: “De honingprijzen zijn hartstikke goed en er is veel meer vraag dan aanbod. Dus boeren met gezonde bijenvolken verdienen er een mooie aanvulling op hun inkomen mee. Ze kunnen er niet van leven, maar het zorgt er wel voor dat ze genoeg te eten hebben.”
Hoe gaat dit project nu verder?
Egbert: “Door de geboekte successen is het veel gemakkelijker om nieuwe boeren te werven. Mensen melden zich spontaan aan. Jan-Arie is meerdere keren in Sri Lanka geweest om boeren op te leiden tot imker. 138 imkers hebben nu genoeg kennis om het aan elkaar over te dragen. Wij blijven investeren om dit project uit te breiden en te verbeteren. Ik hoop dat we ook een nieuw project op kunnen starten om die olifanten te verjagen, want dat is echt wel een serieus probleem. Daarnaast steunen we boeren bij het overschakelen naar organische landbouw en we delen we microkredieten uit. Samen met Wilde Ganzen en een geweldige groep vrijwilligers gaan we door om de levens van armen te veranderen.”