Deelneemsters aan het groentetuin project in Burkina Faso zijn blij en enthousiast. “Doordat we nu altijd water hebben, kan ik blijven produceren en groente verkopen op de markt. Dat helpt mij enorm om mijn gezin te onderhouden.”
“Dit jaar was een goed jaar, veel beter dan daarvoor”, vertelt een van de vrouwen in haar moestuin. “We zijn nu bijna alle dagen in de tuin aan het werk omdat dankzij het project de putten vol water staan en de tuinen zijn afgerasterd. We hebben aardappelen, uien, sla, tomaten, aubergines, paprika, wortelen en komkommers geteeld.”
“De vrouwen kwamen naar ons”
“Met Wilde Ganzen ondersteunen we twee vrouwengroepen die ongeveer 25 kilometer bij elkaar vandaan wonen”, vertelt Dianne Nicolai van stichting Steun voor Oudalan. Oudalan is de meest noordelijke provincie in Burkina Faso en ligt in de Sahel, waar de omstandigheden moeilijk zijn. “De ene groep bestaat uit zestig vrouwen die al veel ervaring hebben met tuinbouw. Zij kwamen naar onze lokale organisatie, Association Dagnal Roobe, met de vraag of wij hun waterputten konden uitgraven, want die stonden droog. De vrouwen hebben nu weer genoeg water voor een goede oogst.”
Kennis uitwisselen over gewassen in groentetuin Burkina Faso
“De tweede groep vrouwen heeft minder ervaring met het verbouwen van gewassen. Wij hebben ze in contact gebracht met de ervaren vrouwen, zodat ze kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast hebben we alle vrouwen uitgelegd hoe ze met druppelirrigatie kunnen werken. Deze vorm van bewatering zorgt voor de beste resultaten in dit moeilijke klimaat van droogte, hete zon en een regenseizoen waarbij alles onderstroomt.”
Sparen voor een geit
Een half jaar na de start van het project zijn de eerste resultaten binnen. Er is genoeg groente voor alle gezinnen en voor verkoop op de markt. En de vrouwen doen nog meer met de opbrengst. “Elke dinsdag geven we aan de voorzitter van onze vrouwengroep 1000 CFA-frank (ca. € 1,50)”, legt een deelneemster uit. “Hiermee sparen we met elkaar geld. Om de beurt krijgt iemand uit de groep een groot bedrag. Daarmee koopt zij een schaap of een geit. Dit helpt ons als er bijvoorbeeld iemand ziek is. Dan kunnen we medicijnen betalen door de geit te verkopen.”