Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor kleine boerenbedrijven in afgelegen gebieden. Zoals in Bolivia. In dit land zijn fruitbomen geplant binnen de context van agroforestry. Met de oogst krijgen de boeren meer inkomen en wordt tevens de vruchtbaarheid van de bodem verhoogd.

In de regio Cochabamba in Bolivia is de economische situatie zo mager dat de mensen die er wonen tot de armste van heel Latijns-Amerika behoren. Daar komt nu de klimaatverandering bovenop. Door steeds langere droge periodes is het voor boeren ontzettend moeilijk om een goed inkomen te verdienen.

Een oplossing tegen armoede en erosie

Twee organisaties sloegen de handen ineen om een grote groep boerenfamilies te helpen. De Boliviaanse organisatie Voserdem en de Nederlandse Stichting Samay bedachten een plan dat een oplossing biedt tegen honger, armoede en erosie.

Appels en perziken

Het idee was onder andere om fruitbomen voor kleine boeren gedeeltelijk te subsidiëren. Perzikbomen, papaja’s, avocado en vooral appelbomen. Hiernaast hielpen ze bij het toepassen van agroforestry. Met een succesvolle fruitoogst kan het inkomen van de boeren na vier jaar drie keer zo hoog zijn.

Waterreservoirs en trainingen

Een boom groeit natuurlijk niet zonder water en een oogst wordt niet succesvol zonder kennis van ziektes en onderhoud. Daarom kregen de boeren hulp bij het aanleggen van waterreservoirs en irrigatiesystemen en werden er trainingen en bijeenkomsten georganiseerd om kennis op te doen en ervaringen te delen. De deelnemende boerenfamilies betalen zelf mee aan dit project en doen hun best om van hun land een groen paradijs te maken.

Harmonie in de natuur

Met jouw steun is de wijze van landbouw veranderd en weer meer in harmonie met de natuur gebracht. De verbeterde oogst zorgt voor vers en voedzaam voedsel en een extra inkomen voor de boeren. Dankjewel!

Voserdem heeft als lokale organisatie in Bolivia jarenlange ervaring in de ontwikkeling van arme gemeenschappen. Hun streven is om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling en biodiversiteit.

Stichting Samay is opgericht in 2002 en heeft in de beginjaren een reeks van sociale projecten gerealiseerd. Tegenwoordig is de aandacht voornamelijk gericht op projecten die zich bevinden op het snijvlak van armoedebestrijding en milieutoepassingen. Zo hebben we al meer dan een miljoen bomen geplant.

Project in het kort

  • Mensen

    Hiermee help je 720 mensen

  • Projectnummer

    2021.0191

  • Streefbedrag

    45.601

  • Locatie

    Bolivia

  • Draagt bij aan