Wat gebeurt er als je tienermoeders een geit geeft? Dit speciale project in Oeganda is een groot succes. Dankzij steun van Wilde Ganzen is er nu zelfs een geitenboerderij gebouwd. Al ging dat niet zonder slag of stoot…
Een kwart van alle tienermeisjes in Oeganda raakt zwanger. Een enorm hoog percentage, met grote gevolgen. Want veel meisjes maken door de zwangerschap hun middelbare school niet af, waardoor ze moeilijk aan een baan kunnen komen. En dat zorgt er weer voor dat ze niet goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Nog erger wordt het als de meisjes uitgestoten worden door hun families. Die hebben vaak grote moeite met het accepteren van een zwangerschap buiten het huwelijk.
Geld verdienen met geiten
De Oegandese organisatie PEFO komt voor de tienermoeders op. Zij geven de jonge vrouwen een geit. Met geitenmelk kunnen ze geld verdienen, net als met de verkoop van jonge geitjes. Ook krijgen ze scholing, advies en ondersteuning bij het opstarten een eigen bedrijfje. Via zogenoemde ‘goat ceremonies’ worden de geitjes officieel aan de moeders overhandigd. De ouders en leiders uit de gemeenschap worden er ook bij uitgenodigd, om zo de acceptatie van de tienermoeders te bevorderen.
Financiële zelfstandigheid
Tot voor kort schafte PEFO de geiten steeds op een lokale markt aan. Met een eigen geitenboerderij kunnen ze zelf geiten fokken. Dit zorgt op de lange termijn voor financiële zelfstandigheid voor het project. Een eigen gebouw biedt nog een ander voordeel: het wordt een opleidingscentrum voor de meiden. Hier leren ze hoe ze zo goed mogelijk voor hun geit kunnen zorgen, krijgen ze voorlichting en advies hoe ze voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen en ontmoeten ze lotgenoten.
Burenruzie
Het land voor de boerderij kreeg de stichting via een donatie in eigen land. Al snel daarna begon de bouw van boerderij en kwamen de eerste geiten aan. Die loslopende beesten zorgden in het begin voor enige commotie toen ze in tuinen van buren de planten opvraten… Om nog meer schade te voorkomen, werd besloten het hele land te omheinen met een hek.
Aangevallen door de tseetseevlieg
Dit hek kon helaas niet een gevaarlijke vijand tegenhouden. De tseetseevlieg ontdekte de boerderij en er moesten onmiddellijk stappen worden ondernomen om de beesten te verwijderen, want tseetseevliegen leven van bloed en kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.
Alsof dat nog niet genoeg was, brak de coronacrisis uit. Alle markten in Oeganda gingen dicht, waardoor het voor PEFO moeilijk was om nieuwe geiten te kopen.
Een modelboerderij
Uiteindelijk is alles goed gekomen en zijn er 220 geiten aangeschaft. 50 tienermoeders hebben een geit gekregen, plus een training. Een prachtig resultaat! Met nieuwe lammetjes in aantocht kan dit project succesvol worden voortgezet. Daarom heeft de geitenboerderij alweer een volgend doel: ze willen een Centre of Excellence te worden. Dit houdt in dat de boerderij een modelboerderij wordt met trainings- en verblijfsfaciliteiten, zodat boeren uit de regio een meerdaagse training kunnen volgen. En het mooie is: met een Centre of Excellence gaat de overheid deze trainingen vergoeden.
Wij wensen PEFO en alle tienermoeders veel succes!
De oprichters van PEFO Uganda, Justine Ojambo en twee broers, zijn in hun jeugd ondersteund door een Nederlandse missionaris met roots in Limburg. Toen Justine diens vrienden in Nederland bezocht, ontstond een band die in 2004 leidde tot oprichting van de stichting.
Justine en zijn broers waren zelf, als gevolg van de aidsepidemie in Oeganda, op jonge leeftijd wees geworden, maar hebben met hulp hun schoolopleiding af kunnen maken en uiteindelijk een studie kunnen volgen. Eenmaal afgestudeerd hebben zij zich het lot aangetrokken van weeskinderen in hun omgeving en hun verzorgers en besloten ze tot de oprichting van Phoebe Education Fund for Orphans and Vulnerable Children, oftewel PEFO.
Adopteer een Geit wil door middel van haar activiteiten bijdragen aan het verbeteren van de sociale en economische positie, de gezondheidssituatie en sociale acceptatie van kwetsbare meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden.