Al jaren steunt Wilde Ganzen een groot bomenproject in India. Elk jaar worden er duizenden bomen geplant in de regio Jalihal, zodat er over vijf jaar 1 miljoen bomen bijgekomen zijn. Het derde jaar is inmiddels succesvol afgerond.
Dit derde jaar viel midden in de coronaperiode. Door de lockdown waren bijeenkomsten niet mogelijk en dus moest de organisatie innovatief zijn. Zo werd er meer reclame gemaakt via radio en social media. Op deze manier werden boeren niet alleen geïnformeerd over dit project, maar werd ook kennis gedeeld en informatie uitgewisseld.
Klimaatverandering zorgt voor dorre akkers
Maar eerst even terug naar het begin: in de regio Jalihal in India is het al jaren veel te heet. De regen die er valt kan niet verhelpen dat het land er stoffig en kaal is. Door klimaatverandering zijn de akkers nauwelijks meer geschikt om voedsel op te verbouwen. De beste manier om het tij te keren door het planten van bomen. Maar dat moeten er dan wel heel veel zijn.
Daarom zijn de Indiase organisatie YPS en de Nederlandse Stichting Jalihal begonnen met het 1 miljoen bomen project. Door de bomen wordt het koeler, remt de wind af, houden de wortels het regenwater langer vast en wordt de grond weer vruchtbaar.
Mevrouw Mane heeft nu een prachtige tuin
Al dat groen begint inmiddels goed te groeien. Een van de nieuwe deelnemers dit jaar is mevrouw Navasabai Walappa Mane. Ze is weduwe en heeft twee are grond rond haar huis. Grond waar ze eigenlijk niks mee kon, want het zal vol stenen en was erg droog. Haar zoon en schoondochter waren vertrokken, om elders in de suikerrietindustrie te werken. Maar wat graag wilde ze meedoen aan dit project. De stenen werden verwijderd en ze kreeg een systeem voor druppelirrigatie. Nu heeft ze een prachtige groene tuin waar haar kippen graag in rondscharrelen.
Biologische landbouw
Alle deelnemende boeren en vrouwen krijgen uitleg van YPS hoe ze de grond moeten bewerken, wanneer ze water moeten geven en hoe ze op een biologische manier kunnen werken. Het zelfvertrouwen bij de deelnemers én bij de organisatie groeit ieder jaar! Dat het project werkt is ook in de omgeving te zien: tuinen zijn groener, de oogst wordt iedere keer beter en overal vliegen vogels en fladderen vlinders.
Nog twee jaar en dan kunnen we helemaal de balans opmaken!
1 miljoen bomen planten is niet niks. Daar is een goede organisatie voor nodig. Die rol neemt YPS op zich, met Aparna Kunte als coördinator. “Elk jaar zoeken we duizend deelnemers voor dit project”, vertelt ze. “Weduwen krijgen extra aandacht, omdat zij vaak worden verstoten. Ze zijn altijd afhankelijk van anderen. Met dit project kunnen ze zélf anderen helpen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk, je zou hun blije gezichten moeten zien.”
Stichting Jalihal werkt voor arme mensen op het platteland in India. Vaak gaat het om vrouwen die geen kans krijgen om hun levensstandaard te verbeteren. Omdat ze samenwerken met de Indiase ontwikkelingsorganisatie Yerala Projects Society (YPS) kunnen ze support bieden precies daar waar het nodig is.