De Nakake middelbare school in het dorp Nyakatuntu kookt tegenwoordig op biogas. Wat daar de voordelen van zijn? Bomen blijven gespaard, het is goedkoop, veilig, gezond en bovenal: duurzaam. De zogenaamde ‘biogasvergister’ produceert bijna voldoende om dagelijks voor alle 450 leerlingen te koken. Een mooi project dat eind februari werd afgerond.
Nyakatuntu ligt zeer afgelegen, infrastructuur is er niet. Om te koken was de school afhankelijk van brandhout uit de omgeving. Dat kostte veel geld en de natuur had er erg onder te leiden. De lokale ingenieur Urban Bashagi nam het initiatief om het kookproces duurzamer te maken. “Hij vroeg of ik hem wilde helpen”, vertelt Johannes Rwazo, die ook uit deze regio komt. Hij steunt de school vanuit Nederland met zijn stichting NedTLink. “Zo ontstond het idee voor de biogasvergister.”
Koken op biogas: hoe werkt het?
“Biogas kun je verkrijgen uit afval, etensresten en mest”, legt Johannes uit. “Wij wekken het biogas op met de mest van de koeien op de school. Een gedeelte van de mest blijft over als restproduct, dat wordt gebruikt voor de groentetuin. De tuin maakt de school zelfvoorzienend, dus die is ontzettend belangrijk.”
Liefde voor moeder natuur
De kok, de leerlingen, de docenten, iedereen is blij over de nieuwe manier van koken: “We zijn van de ongezonde rook af in de keuken”, haalde de kok opgelucht adem, “Ik hoef geen hout meer te halen”, riep een leerling en “Mijn leerlingen houden tijd over om te studeren”, was het commentaar van een docent. Johannes vult aan: “Het scheelt veel geld en we zijn niet meer afhankelijk van hulp van buitenaf. En ik ben blij dat we de natuur sparen. Er is nog veel te doen in deze regio, we hopen dat we samen met de gemeenschap en de hulp van Wilde Ganzen nóg meer verschil kunnen maken.”