In Zimbabwe is het houden van bijen een broodnodige aanvulling voor de voedselvoorziening. De vraag naar honing is groot en dankzij de imkers wordt de natuur beschermd en vindt bestuiving en bevruchting van landbouwgewassen plaats. Met jouw steun konden ze een auto aanschaffen om de honing te vervoeren.
In een klein dorp in Zuidoost Zimbabwe had Michael Hlungwani een bijzondere bijverdienste. Naast zijn werk als basisschoolleraar was hij imker, een beroep dat bijna in de vergetelheid was geraakt. Hij ontdekte dat je met bijen best een goed inkomen kunt verdienen. Zeker nu landbouw in deze droge regio door klimaatverandering steeds moeilijker wordt, is bijenhouden een uitkomst. Er was alleen veel meer kennis nodig over het houden van bijen en het bewerken en bewaren van honing.
Succesvolle honingoogst
Samen met zijn vrouw Miriro zette hij een imkerij op en zij volgde een training. Na een succesvolle honingoogst kregen de boeren in de omgeving belangstelling voor de bijen en werd de Kutsungirira Beekeeping Society opgericht.
De Nederlandse Ellen Michaëlis werkte op dat moment in Zimbabwe als adviseur meubelmaken bij een lokale organisatie. Onder de indruk van de bijenhouders zette zij terug in Nederland een stichting op die de nieuwe imkers in Zimbabwe hielp bij het opzetten van trainingen en het aanschaffen van materialen. Daardoor zijn er nu al meer dan 700 geschoolde imkers in de wijde omgeving van het dorp van Michael!
Auto voor de imkers
Niet alleen de bijen zijn dagelijks druk in de weer om honing te maken. Ook de imkers moeten natuurlijk aan de slag. En daarvoor is de nieuwe auto een uitkomst. Ze vervoeren er cursisten mee tussen de dorpen en het opleidingscentrum. Ook wordt de auto gebruikt voor het bezoeken van de opgeleide imkers bij hun bijenstallen in de dorpen en natuurlijk om de honing op te halen. De imkers sparen zelf geld voor onderhoud en reparaties.
En je helpt de natuur
Met jouw bijdrage heb je meer dan duizend imkers en hun families gesteund. En doordat de boeren inheemse struiken en bomen planten, heb je indirect de natuur ook een handje geholpen. Mooi toch?!
Kutsungirira Beekeeping Society (KBS) is opgericht in 1996. Het doel van deze organisatie is om vrouwen, mannen, kwetsbare jongeren en schoolkinderen te steunen en op te leiden om eten en inkomen te genereren van bijenproducten zoals honing en was. Er wordt op duurzame wijze gewerkt. Het houden van bijen is erg aantrekkelijk in de regio omdat het erg droog is waardoor landbouwoogsten vaak tegenvallen. Er zijn veel inheemse bomen en struiken die toch bloeien en vruchten dragen bij weinig regen. Hier komen wilde bijenkolonies op af, die de bijenkasten van de imkers bevolken. Ook teelt KBS zelf fruitbomen en leren de cursisten hoe zij bomen kunnen planten voor nectar en stuifmeel voor de bijen en fruit voor henzelf.
BeeSupport financiert lokale initiatieven voor de bijenteelt in Zimbabwe, Kenia, Oeganda, Ethiopië en Tanzania. De organisatie bestaat uit Nederlandse imkers. Zij begeleiden projecten, werken samen met lokale partners en promoten de bijenteelt als belangrijke motor voor natuurbehoud, milieubeheer en armoedebestrijding.