60% van de Nederlanders wil zicht op de impact van hun donatie

Amersfoort, 7 april 2025 – Zeven op de tien Nederlanders vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld, blijkt uit onderzoek* van Stichting Wilde Ganzen. Twijfels over de impact van een donatie vormen een belangrijke drempel om daadwerkelijk te geven. Wilde Ganzen organiseert daarom van 19 t/m 26 april de Wilde Week. Hierbij kunnen wereldwijd 51 kleinschalige projecten gesteund worden die direct verschil maken. Ook wordt iedere donatie die actieweek verdubbeld door Wilde Ganzen.
Uit het onderzoek blijkt dat 61 procent van de Nederlanders wil weten welke impact hun donatie heeft. Daarnaast vindt de helft (52%) het belangrijk om op de hoogte gehouden te worden van het project waar zij aan bijdragen. Toch blijft er een zekere terughoudendheid: bijna een kwart van de ondervraagden (23%) twijfelt of hun bijdrage echt een verschil maakt, en 17% geeft aan goede doelen lastig te vertrouwen.
Doneren met impact: transparantie en vertrouwen zijn cruciaal
‘’Nederlanders willen graag een verschil maken, maar dan wel op een manier die voor hen tastbaar is.’’ zegt Maaike Koomen, manager fondsenwerving en communicatie bij Stichting Wilde Ganzen. ‘’Mensen geven met vertrouwen als ze weten waar hun donatie naartoe gaat en welk verschil dit maakt. Dit onderzoek bevestigt dat transparantie en zichtbare impact cruciaal zijn voor donateurs.’’
Wilde Week: 51 projecten, verdubbelde donaties en directe impact
Om de drempel tot doneren te verlagen en de impact van bijdragen inzichtelijk te maken, organiseert Wilde Ganzen van 19 t/m 26 april de Wilde Week: een actieweek waarin donateurs direct bijdragen aan 51 concrete en kleinschalige projecten wereldwijd.
Tijdens de Wilde Week wordt iedere donatie verdubbeld, waardoor elke euro twee keer zoveel impact maakt. Nederlanders kunnen op www.wildeweek.nl zelf een project kiezen en bijdragen via een directe donatie of door een eigen inzamelactie te starten.
Met de Wilde Week wil Wilde Ganzen laten zien hoe dichtbij, persoonlijk en vertrouwd ontwikkelingssamenwerking kan zijn. Voor de 51 projecten worden diverse acties opgezet om geld in te zamelen, van benefietdiners tot yogalessen en van veilingen tot sponsorlopen. Iedere euro telt en vergroot de impact.
Echte impact is dichterbij dan je denkt
Van het bouwen van watertorens in Benin tot het starten van landbouwprojecten in West-Timor of het helpen van mensen met een beperking in Tanzania – impact is dichterbij dan je denkt, vindt Wilde Ganzen. Zij streven naar een wereld waarin mensen in armoede op eigen kracht hun situatie en toekomst kunnen verbeteren.
Daarom werkt de organisatie met lokale ‘aanpakkers’ die met kleinschalige projecten direct verschil maken in hun eigen omgeving, gesteund door Nederlandse ‘aanjagers’. Dankzij het ‘twee stappen naar impact’-principe maakt Wilde Ganzen inzichtelijk hoe snel echte verandering kan plaatsvinden. De Wilde Week, van 19 t/m 26 april, laat zien hoe dat in de praktijk werkt.
* Bron: Wilde Ganzen heeft in 2025 een onderzoek uitgevoerd met onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX onder 1.500 Nederlandse representatieve respondenten.