We zetten ons al sinds 1957 voor een wereld zonder armoede. En dat doen we niet alleen. Overal ter wereld zorgen mensen voor verandering door de handen uit de mouwen te steken. Met kleine, slimme projecten zorgen ondernemers in hun eigen buurten voor verandering en vooruitgang.

Deze initiatieven worden opgezet door lokale aanpakkers samen met Nederlandse stichtingen. Wij ondersteunen deze samenwerkingen met kennis, een sterk netwerk en geld. Zo helpen we aanpakkers die aan de slag gaan om hun buurt vooruit te helpen met de aanleg van sociale voorzieningen. Van schoon drinkwater tot inclusief onderwijs. En van medische zorg tot financiële onafhankelijkheid.

Wilde Ganzen wil een wereld waarin mensen die in armoede leven op eigen kracht hun situatie en hun toekomst verbeteren.

Om wereldwijd armoede aan te pakken, steunt Wilde Ganzen projecten die in lage- en middeninkomenslanden zijn opgezet door de mensen zelf en met hulp van organisaties uit hun omgeving. Jaarlijks steunen wij honderden kleinschalige projecten met geld, advies, expertise en ons netwerk. Voor een blijvend resultaat maken we ons daarbij sterk voor duurzaamheid en zelfredzaamheid van mensen en die organisaties in uit hun omgeving. 

Hoe gaan we te werk?

Wilde Ganzen steunt ieder jaar honderden projecten in tientallen landen. Deze projecten worden altijd opgezet door Particuliere Ontwikkelingsorganisaties (POI) uit Nederland samen met Lokale Partnerorganisaties (LPO) in het land waar het project plaats vindt. Meestal zijn dat landen in Latijns Amerika, Afrika of Azië. De projecten die we steunen verschillen soms van elkaar, maar ze zijn altijd heel concreet. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een school of een opleidingsplek voor ziekenhuispersoneel. Maar we steunen ook projecten die te maken hebben met voedselzekerheid en schoon water.

Ieder project dat Wilde Ganzen steunt pakt de diepere oorzaken van armoede aan en helpt de mensen in de buurt vooruit. Projecten die vrouwen, kinderen en mensen met een beperking vooruit helpen krijgen bij Wilde Ganzen extra aandacht, omdat deze groepen vaak het meest kwetsbaar zijn.

De projecten die Wilde Ganzen steunt worden bedacht en uitgevoerd door lokale aanpakkers. Lokaal eigenaarschap noemen we dat. Samen met een Nederlandse partnerstichting kloppen deze aanpakkers aan bij Wilde Ganzen met een uitgewerkt idee. Project adviseurs van Wilde Ganzen bekijken de plannen en steunen de uitvoer met kennis, advies en geld.

Bij lokaal eigenaarschap hoort ook dat lokale aanpakkers zelf nadenken over de financiering. Samen met hun Nederlandse partnerstichting maken zij een plan om zelf geld op te halen om het project uit te voeren. Wilde Ganzen helpt daarbij een handje: van iedere euro die wordt opgehaald maken wij anderhalve euro. Dit geld ontvangen wij van onze donateurs. Zo helpen zij de honderden projecten die Wilde Ganzen per jaar selecteert op eigen benen te staan.

Wij geloven dat armoede alleen verslagen kan worden met structurele, duurzame oplossingen. Daarom streven wij ernaar dat lokale gemeenschappen in het buitenland niet afhankelijk zijn van buitenlandse steun. We geven dus niet alleen geld. Met speciale lesprogramma’s trainen we mensen in ontwikkelingslanden om zelf aan de slag te gaan en ook geld op te halen in hun eigen land. Zo maken we mensen de baas van hun eigen toekomst.

Bekijk ons werk

Waar komt onze naam vandaan?

De Deense theoloog-filosoof Søren Kierkegaard beschreef ooit een wilde gans die een koppel tamme ganzen opnieuw leert vliegen. De tamme ganzen zijn het verleerd en moeten oppassen voor de verleiding en het gevaar om gezapig te worden. Wilde ganzen steken juist hun nek uit en nemen initiatief. Ze werken daarbij hecht samen, want met vereende krachten kunnen ze grote uitdagingen aan. Daarom vliegen ze in V-formatie. Dat beeld stond onze naamgevers destijds voor ogen.

Een radio-opname voor Wilde Ganzen in 1962 met Cock de Vries en Emmy Lopez-Diaz.

Onze geschiedenis

In april 1957 werd Turkije getroffen door twee zware aardbevingen. Havenkades braken, duizenden huizen werden vernield en wegen werden onbegaanbaar.

Veel Nederlanders waren begaan met het lot van de Turkse slachtoffers. Zo ontstond de allereerste ‘Ganzenvlucht’ op 30 juni 1957: een oproep om te doneren voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije.

De actie was georganiseerd door het IKOR (Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden) en bracht 167 gulden op. Een bescheiden bedrag, maar onze aanpak was geboren.

Ganzenvluchten

Vanaf 1964 vonden er jaarlijks ‘Ganzenvluchten’ plaats om geld in te zamelen voor een specifiek project. Maar omdat op veel meer plekken in de wereld mensen financiële steun konden gebruiken, werd in 1972 besloten een professionele organisatie op te richten voor meer slagkracht. Een jaar later begon Stichting Wilde Ganzen/IKOR elke zondag op radio én tv met het uitzenden van de ‘Ganzenvluchten’.

De Ganzenvluchten bestaan nog steeds!  Elke zondag om circa 12:30 uur op NPO 2 zenden we een nieuwe aflevering uit.