Negen geslaagde mislukkingen stonden centraal tijdens de Wilde Ganzen-Partindag op zaterdag 9 oktober in Amersfoort. Onder leiding van Project Adviseur Sylvia Ortega-Azurduy kregen de deelnemers de kans hun leermoment te pitchen bij andere Particuliere Initiatieven. Maar liefst vier stichtingen vielen in de prijzen.
Kippen die stiekem werden doorverkocht. Een opleiding die daardoor niet door kon gaan. En studenten die uiteindelijk allemaal succesvol aan de slag gingen als landbouwer. Kortom, een project dat helemaal van de leg ging werd de grote winnaar van de wedstrijd ‘De geslaagde mislukking’ tijdens de Wilde Ganzen-Partindag.
Soms loopt een project helemaal niet zoals het bedacht is. Innovaties pakken anders uit, er zijn tegenslagen of er is gewoon pech. Maar vaak valt er wel iets te leren van dergelijke projecten. Mislukkingen worden successen als je ervan leert en je ervaringen deelt.
Een deskundige jury, bestaande uit Abubakarr Bangura (consultant in ondernemerschap), Michaël de Groot (manager Rabo Rural Fund) en Kees de Jong (directeur Wilde Ganzen), beoordeelde de inzendingen.
Eerste bedrijf – Interkerkelijke Stichting Ethiopië Eritrea
Zonder de lokale gemeenschap echt eigenaar te maken, werd een kippenproject opgezet in Ethiopië. Na een tijdje begon het bij de Nederlandse organisatie een beetje naar bedorven eieren ruiken, want de cijfers klopten niet en resultaten bleven uit. Wat bleek: de coördinator had de kippen doorverkocht en geen enkele student was getraind. Toch was er een verrassende wending: de aangelegde waterinstallatie en de locatie bleken erg geschikt voor een duurzaam en rendabel landbouwproject. Zo vonden alle studenten toch nog een baan. De jury vond dit een klassiek voorbeeld van iemand die er met het geld vandoor gaat. Er was grote waardering voor de ombouw van een kippenproject naar een geslaagd landbouwproject.
De winnaar kreeg 10.000 euro. Dit bedrag gaat naar… een kippenproject! Maar ditmaal voor vrouwengroepen, want ‘dan zie je veel minder misbruik van geld’.
Tweede prijs: Smart Centre Nicaragua
Grootste plannen waren er: jaarlijks zouden er 400 watermolens gebouwd worden voor boeren in Nicaragua. Na vier jaar stonden er zeventien molens… Hoe het zo kon mislukken? De boeren hadden geen geld voor deze dure molens, het ontbrak aan technici om reparaties uit te voeren en materialen moesten uit het buitenland komen. Wijzer geworden door deze mislukking stapte de organisatie over op touwpompen. Een goed idee, want deze kunnen lokaal geproduceerd worden, zijn makkelijk te repareren en zorgen voor werkgelegenheid voor jongeren. Dat vond de jury ook en beloonde deze geslaagde mislukking met een tweede prijs. Het geld gaat naar een project voor touwpompen in Malawi.
Derde prijs: Kiran Fonds & Ray of Light Foundation
Twee projecten wonnen de derde prijs, waarbij het Kiran Fonds Nepal geprezen werd omdat ze zichzelf opnieuw uitvonden en de Ray of Light Foundation wist een fabriek voor de verwerking van cassave om te bouwen tot een fabriek voor verpakt drinkwater. Door gewapende overvallen op cassaveboeren in Nigeria en het instorten van de lokale valuta viel de fabriek stil. Door de ombouw behielden de vrouwelijke medewerkers hun baan. Zo werd een mislukte fabriek omgebogen tot een succesvolle onderneming die voorziet in een belangrijke levensbehoefte in de regio. Met de geldprijs wordt er nog een waterzuiveringsinstallatie gekocht om meer vrouwen aan een baan te helpen.