Te vaak komen er zaken aan het licht waarbij de rechten van kinderen worden geschonden. Daarom vraagt Wilde Ganzen vanaf 2025 bij elke projectaanvraag, met als doelgroep kinderen of kwetsbare volwassenen, om een kinderbeschermingsbeleid.

Sommige kinderen gaan niet naar school, ze groeien op in een onveilige omgeving of krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Ook komt het voor dat kinderen niet beschermd worden tegen mensen die kwaad in de zin hebben binnen maatschappelijke organisaties.

We willen nooit dat kinderen mishandeld worden

De projecten die Wilde Ganzen samen met jullie ondersteunt hebben vaak als doel om de toegankelijkheid tot bijvoorbeeld onderwijs of zorg te verbeteren. Maar waar nog niet veel aandacht naar uit is gegaan, is de manier waarop kinderen beschermd worden binnen de organisaties die wij ondersteunen. Hier moeten we verandering in brengen, want het laatste wat we willen is dat kinderen mishandeld, uitgebuit of verwaarloosd worden.

Vanaf 2025 checken we de volgende criteria

Daarom vraagt Wilde Ganzen vanaf 2025 bij elke projectaanvraag met als doelgroep kinderen of kwetsbare volwassenen om een kinderbeschermingsbeleid. We zullen deze checken op de volgende criteria:

  • Het beleid is in navolging van bepaalde kaders (bijvoorbeeld: UN convention of the rights of the child/ African Charter on the rights and welfare of the child / nationale wet- en regelgeving).
  • Er is binnen de organisatie een child protection officer/focal point die verantwoordelijk is voor dit beleid en meldingen.
  • Bevat preventiemaatregelen (voorwaarden voor werving, selectie en aanname van medewerkers, gedragscode, bewustwording bij kinderen en stakeholders, cultuur binnen de organisatie).
  • Bevat informatie over hoe een melding te doen in geval van (verdacht) schadelijk gedrag, en wat de procedure is nadat er een melding wordt gedaan (wie is verantwoordelijk binnen de organisatie, wie is vertrouwenspersoon, is er een helder proces beschreven).
  • Bevat informatie over de nazorg (duidelijke maatregelen indien de rechten van een kind geschonden zijn).
  • Bevat informatie over planning, monitoring, evaluatie, en learning (mechanismes die ervoor zorgen dat dit beleid geïmplementeerd wordt, en levend gehouden wordt binnen de organisatie, en aangepast wordt als dat nodig is).

2025 is een overgangsjaar

2025 zal een overgangsjaar zijn. Mocht jouw partnerorganisatie nog geen kinderbeschermingsbeleid hebben, dan zullen we vragen om een risicoanalyse specifiek voor het project of programma wat bij Wilde Ganzen wordt aangevraagd. Vanaf 2026 gaan we projectaanvragen met als doelgroep kinderen/kwetsbare volwassenen niet meer financieren als een organisatie geen beleid kan overleggen.

Meer informatie

Weet je nu al dat je partnerorganisatie hier hulp bij nodig heeft? Klik hier voor meer informatie en praktische tools.