In Samsam en Kidsweek staat een interview met Margret Nalusiba. Toen ze nog op de basisschool zat in haar dorp Kasota in Oeganda, heeft ze meegedaan met het Greenteam en later met het programma Child to Farmer.
In Oeganda krijgen veel kinderen thuis te weinig eten. Ouders hebben niet veel geld om eten te kopen en ze weten vaak ook niet goed hoe je zelf groenten kan verbouwen in eigen tuin. De school van Margret heeft daarom een eigen moestuin aangelegd. Hier worden mais, bonen en andere groenten verbouwd. Daar worden gezonde maaltijden van gekookt die de kinderen op school opeten.
Margret werd lid van het Greenteam en leerde hoe je groenten moet verbouwen. Ze werd zo enthousiast dat ze thuis ook een moestuin begon. En dat is precies wat wij bij Wilde Ganzen belangrijk vinden: kinderen krijgen op school gezond eten, ze leren hoe ze zelf groenten kunnen laten groeien en met een eigen moestuin thuis krijgt iedereen goed eten!
Ken jij alle groenten?
Wij vroegen Margret welke groenten ze allemaal verbouwd in haar eigen moestuin Ze vertelde dat ze aubergine, passievrucht, boerenkool, wortel en bonen verbouwt.
Van de boerenkool maakt haar moeder sukuma wiki. Dat is een gerecht met natuurlijk heel veel boerenkool, uien en kruiden. In veel landen in het oosten van Afrika eten ze dit. In Oeganda eten ze het met hun handen, zonder bestek te gebruiken. Wil je het zelf ook eens maken? Hier vind je een supermakkelijk recept.
Child to Farmer
Enthousiast geworden door de grote oogst van de moestuin bij school ging Margret meedoen aan het programma Child to Farmer (van kind naar de boer). Ze mocht met andere jongens en meisjes naar verschillende boerderijen om te kijken hoe ze daar werken. Voor het eerst zag ze hoe die in het groot groenten verbouwen en hoe ze kippen houden voor eieren en vlees. Maar ze leerde ook hoe je biogas kan maken.
Supertuinvrouw
Thuis heeft Margret een flinke moestuin aangelegd. En met haar groene vingers lukte het haar om de lekkerste en mooiste groenten en fruit van het hele dorp te kweken. Al haar broertjes en zusjes krijgen daardoor elke dag genoeg vitamines binnen. Maar er was meer groente en fruit dan iedereen op kon, dus een groot deel van de oogst is Margret gaan verkopen aan haar buren en aan een winkeltje in de buurt. Met de opbrengst kon haar vader een koe, varken en een geit kopen! De mest van deze dieren komt op de moestuin, waardoor de planten nog sneller en beter groeien.
Nu is Margret een voorbeeld voor de andere kinderen in haar dorp. Haar ouders zijn trots op haar. En zij zelf? Ze gaat nu naar de middelbare school en wil later graag boer worden om andere kinderen te leren hoe je groenten kunt verbouwen voor een lekkere sukuma wiki.
Kinderen van Oeganda
Bij de aanleg van de moestuin is de school geholpen door de Nederlandse stichting Kinderen van Uganda, samen met Wilde Ganzen. Want het kost geld om een tuin te beginnen: je hebt gereedschap nodig, zaadjes om aubergines en wortels mee te kweken en de meesters en juffen moeten leren hoe je zo’n moestuin onderhoudt. Wij hebben de mensen in Oeganda een duwtje in de rug gegeven met geld en advies. En met enthousiaste aanpakkers als Margret lukt het de mensen nu zelf om nieuwe moestuinen aan te leggen!
Stichting Kinderen van Uganda helpt in heel Oeganda mee bij het opzetten van kleine projecten. Zo wordt kinderen geleerd hun handen te wassen, worden toiletten voor meisjes gebouwd, krijgen scholen waterpompen voor veilig drinkwater en worden kinderen geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Oeganda of Uganda?
Schrijf je nou Oeganda of Uganda? Het maakt eigenlijk niks uit! In Nederland schrijven we vaak Oeganda met een o en een e. In het Engels schrijven ze het met een u. Maar het is allebei goed.
Op de wereldkaart ligt Oeganda ongeveer in het midden van de wereld. Het land ligt in Afrika. Er wonen bijna veertig miljoen mensen en ze spreken Engels, Luganda en Swahili. In het land liggen prachtige natuurparken met watervallen en rivieren met stroomversnellingen. Er lopen grote kuddes olifanten, nijlpaarden, bavianen, knobbelzwijnen en antilopen rond.
Veel mensen in Oeganda zijn arm. Ze verdienen niet genoeg geld om voldoende eten en goede kleren te kunnen kopen. Ze wonen vaak in slechte huizen en kunnen de dokter niet betalen als ze ziek zijn.