Weeshuistoerisme: done maar not done
Heb jij ze al gezien? De oproepen op Facebook of Twitter om je handen uit de mouwen te steken in een kindertehuis in het buitenland? Om de wereld een beetje beter te maken? Deze oproepen maken deel uit van de campagne Weeswijs van het Better Care Network Netherlands. Ze zijn bedoeld om jongeren aan het denken te zetten over het doen van vrijwilligerswerk of het lopen van een stage in een kindertehuis.
Toen ik 20 was, studeerde ik internationale ontwikkelingsstudies en realiseerde ik me dat ik wel veel leerde over lage- en middeninkomenslanden, maar dat ik er nog nooit was geweest. Dat ik nog nooit een verre cultuur had ervaren, de geuren had geroken en de mensen had ontmoet.
Ik bedacht me dat ik graag een combinatie wilde van het maken van een mooie reis en het doen van vrijwilligerswerk. Ik kwam terecht bij een Nederlands bureau dat vrijwilligersreizen faciliteerde en koos voor vrijwilligerswerk in kleinschalige kindertehuizen in Zuid-Afrika. Ik was een broekie, had geen werkervaring met kinderen en geen relevante opleiding.
Geen ervaring, toch aan de slag
Zonder deze ervaring, mocht ik een maand lang aan de slag bij deze kleinschalige kindertehuizen om activiteiten met de kinderen te doen en hen te begeleiden bij hun huiswerk. Na een maand reisde ik door, en liet ik de kinderen achter.
"Ik wist wel dat ik geen levens zou veranderen, maar ik had er geen moment bij stilgestaan dat mijn verblijf schadelijk kon zijn voor de kinderen."
Nu, 10 jaar later, schrijf ik dit met het schaamrood op de kaken. Ik wist wel dat ik geen levens zou veranderen, maar ik had er geen moment bij stilgestaan dat mijn verblijf schadelijk kon zijn voor de kinderen. Maar zoals ik een maand bleef, zo bleven er velen voor en na mij voor een korte periode terwijl het komen en gaan van ongekwalificeerde vrijwilligers de hechtingsproblemen en trauma’s van kinderen verergert.
Blijvende schade bij kinderen
Deze hechtingsproblematiek dragen deze kinderen de rest van hun leven met zich mee. Ik had gewild dat iemand 10 jaar geleden aan me had gevraagd waarom ik dit soort vrijwilligerswerk wilde doen, en een alternatief had aangedragen. Dan was ik absoluut naar Zuid-Afrika afgereisd, maar had ik een andere keuze gemaakt wat betreft de invulling van het vrijwilligerswerk.
De Weeswijs campagne van het Better Care Network Netherlands doet precies dit: het zet je aan het denken over de negatieve effecten van vrijwilligerswerk en stage in kinderhuizen en biedt verantwoorde (en leuke!) alternatieven. Want gelukkig zijn er ook vele vormen van (nationaal en internationaal) vrijwilligerswerk die wél een goed idee zijn! Doe de vrijwilligerstest om werk te vinden dat écht bijdraagt aan lokale gemeenschappen.
Meer weten?
Je kunt de campagne volgen via Facebook of Instagram of kijk op de website en help de boodschap verspreiden. Ik ben benieuwd of het jou aan het denken heeft gezet! Laat je het weten? Voor vragen of opmerkingen kun je mailen naar marit@wildeganzen.nl.