Ministerie bezoekt POI aan de keukentafel

Wilde Ganzen gaat wereldburgerschap meer stimuleren. Maar wat is wereldburgerschap en hoe uit zich dat? Op 15 juni reed Peter-Derrek Hof, directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, door Nederland om zelf bij POI op zoek te gaan naar dit antwoord. Ook kwam hij langs bij Wilde Ganzen, waar tien vertegenwoordigers van POI met hem in gesprek gingen over dit onderwerp.

Het was een fantastisch bezoek, heel inspirerend en leerzaam voor mij. Echt fantastisch dat dit kon”, zei Peter-Derrek Hof na afloop. Ook de betrokken POI en Wilde Ganzen waren erg blij dat de directeur Sociale Ontwikkeling en tevens ambassadeur vrouwen rechten en gendergelijkheid in gesprek ging met POI, naar ze luisterde en goede vragen stelde. 

Samen aan de bel trekken

Peter-Derrek Hof ging in gesprek over het narratief voor internationale samenwerking en wereldburgerschap, zodat mensen weer op de bres gaan voor ontwikkelingssamenwerking. Wij zien de noodzaak hiervan in. We vroegen ons allemaal af hoe het zo stil kon zijn toen steeds duidelijker werd dat er 2,4 miljard werd bezuinigd. Enthousiast gingen de ideeën over de tafel om in Nederland samen aan de bel te trekken voor ontwikkelingssamenwerking. Een verre burendag, fanfares door de straten of films van partners in parken en bioscopen. De ideeën rolde over elkaar heen. Een ding was zeker: we wilden samen deze energie en passie vasthouden en dat wilde Peter-Derrek Hof ook. Het Particulier Initiatief heeft een immens grote en diverse achterban, verborgen tot in de fijnste haarvaten van de samenleving. Op universiteiten, in ziekenhuizen, op scholen en in buurthuizen, verenigingen van diaspora en in kerken. Dwars door Nederland kan je de topografie van het POI tekenen. Als al deze wereldburgers- samen met de grote en trouwe achterban van Wilde Ganzen, meedoen met een gezamenlijke actie, dan kan ‘Den Haag’ daar toch niet om heen? 

Wat is wereldburgerschap?

Wereldburgerschap is een naam voor een gevoel van verbondenheid met de mensheid, zonder onderscheid van volk, ras of staat. Het legt verbanden tussen jezelf en anderen, dichtbij en ver weg.  Anderen inspireren tot wereldburgerschap heeft tot doel die ander bewust te maken van die onderlinge verbondenheid en ze te stimuleren zelf ook actieve wereldburgers te zijn. 

Wereldburgerschap uit zich in gedrag dat recht doet aan de principes van wederzijdse afhankelijkheid in de wereld, de gelijkwaardigheid van mensen en de gedeelde verantwoordelijkheid voor het oplossen van mondiale vraagstukken.

Activiteiten die actief wereldburgerschap bevorderen dienen een of meer van de volgende doelen:  

  1. (internationale) maatschappelijke solidariteit met je medemens, ook ver weg als je die niet ziet.  
  2. Verbondenheid met elkaar, ook als die ander anders denkt of ergens anders woont en leeft. 
  3. Rechtvaardigheid voor iedereen niet alleen in de buurt, wijk, klas, ook landelijk en wereldwijd.  

Wereldburgers – en hun organisaties – richten zich op een of meer van de bovenstaande doelen. Vaak zijn het scholen die werken aan wereldburgerschapeducatie maar niet alleen. Ook veel POI of organisaties als Wilde Ganzen werken aan het bevorderen van wereldburgerschap.  Hierin kiezen ze ook of ze werken aan kennis- houding- of /en gedragsverandering. Minimaal is die verandering erop gericht dat mensen meer kennis en inzicht krijgen over een onderwerp. Dat kan zijn over de effecten van klimaatverandering voor boeren in het zuiden van Kenia, of het leven van Dalit in India of hoe kinderen meer toegang tot onderwijs krijgen in Ghana.  

Je hoopt bij minimale verandering ook dat mensen in actie komen. Bijvoorbeeld door het verhaal over het leven van jouw partner en hun gemeenschap door te vertellen, en nog liever dat ze donateur of vrijwilliger worden. Of, zoals we droomden toen we bij elkaar waren met Peter-Derrek Hof, over samen werelds koken, een diner ‘pensant’ of samen sporten.  

Maximaal is die verandering gericht op echte structuurverandering. Bijvoorbeeld: je wilt met een petitie bereiken dat een bedrijf stopt met kinderuitbuiting, je gaat lobbyen bij de Tweede Kamer of lokale overheid.  

Er gebeurt al ontzettend veel 

Wilde Ganzen is enorm onder de indruk van het grote potentieel dat POI aanboren in Nederland en België als het gaat om wereldburgerschap. POI vertellen het verhaal over hun partners op braderieën, verkopen producten, ze werven fondsen via sportwedstrijden, sturen nieuwsbrieven, organiseren film- en boekbesprekingen of gaan naar klassen om kinderen te vertellen over het belang van schoolbibliotheken in Uganda of Nepal.  

Studenten en docenten organiseren uitwisselingen om kennis te delen en creatieveling zingen in koren, blazen in orkesten of veilen schilderijen. Allemaal om het Nederlandse en Belgische publiek te inspireren en ze ook die verbondenheid met aanpakkers wereldwijd te laten ervaren. En in de hoop dat ze zich aansluiten in deze beweging van solidariteit, verbondenheid en rechtvaardigheid.  

Gezamenlijk kritische massa stimuleren 

Als Wilde Ganzen stimuleren we wereldburgerschapsactiviteiten van POI met verve, juist nu! Het is een van de redenen dat we met POI samenwerken. We zijn super geïnteresseerd in dit grote potentieel van wereldburgerschap binnen POI en zijn begonnen de effecten te meten. Hoeveel mensen bereiken de POI nu gezamenlijk? Wat voor type activiteiten organiseren POI om andere wereldburgers te motiveren mee te doen en vinden POI zelf dat ze hiermee mensen tot verandering hebben aangezet?  

Belangrijke vragen in deze tijd, want we willen laten zien dat er een sterke onderstroom borrelt. Aan ons allemaal de taak die stroom zichtbaar aan de oppervlakte te krijgen. We hebben binnen Wilde Ganzen daarom besloten om iedereen te vragen mee te doen aan dit onderzoek zodra je een project met ons hebt lopen. De enquête kost vijf minuten. En als je al vaardig bent in fondsenwerving, dan hoef je geen fondsenwervingsplan meer in te dienen. Gezamenlijk krijgen we zo veel data en inzichten om wereldburgerschap in Nederland en België nog sterker te maken.  

Een rechtvaardige wereld zonder uitsluiting

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ is een mooie Ubuntu uitspraak. En dat is vandaag de dag hard nodig. Samen, vanuit verbondenheid verder komen in een rechtvaardige wereld zonder uitsluiting

Het was mooi, op die 15de juni, dat Peter-Derrek Hof er ook zo over dacht. Hij nam de tijd om samen te zijn, te luisteren en oog te hebben voor het werk van POI en zich hiermee te verbinden om samen verder te komen. Laten we dit vasthouden!  

Brief Tweede Kamer

Peter-Derrek Hof zette overigens direct een eerste stap om verder te komen. Hij uitte in zijn brief aan de Tweede Kamer over ‘mensen met een beperking’ zijn lof over POI die zich hiervoor inzetten. KidsCare nam hij als voorbeeld. Daar zijn we trots op!