“Essentieel voor alle humanitaire organisaties”

Vrijdag 21 juni 2024 vierden alle deelnemers samen met Georgina Kwakye van Pimp my Village de succesvolle afsluiting van de tweede editie van de Diaspora Masterclass for International Development. Ze kregen een certificaat uitgereikt en genoten van wereldse hapjes. “Het was een leerrijke masterclass en direct toepasbaar”, vertelde een van de deelnemers.  

Behoefte vanuit de diaspora

De masterclass werd opnieuw georganiseerd vanwege de grote vraag vanuit de diaspora. Vragen als: ‘Hoe zorg ik voor een goed werkend bestuur voor onze organisatie, zowel hier als in het projectland?’ en ‘Hoe houden we onze websites en social media up-to-date voor mogelijke donaties?’ kregen wij vaak te horen. Daarnaast waren er veel vragen over effectieve fondsenwerving, zowel in Nederland als in het projectland. 

Doel en opzet van de masterclass

Wilde Ganzen en Pimp my Village stelden deze masterclass samen om hun kennis te delen en organisaties de kans te geven zich verder te professionaliseren. De masterclass, die gratis werd aangeboden, bestond uit diverse trainingen gericht op organisatiestructuur, communicatie en fondsenwerving. Voor elk thema werd zowel naar de situatie in Nederland als naar de situatie in het projectland gekeken. De dynamische en praktische benadering werd versterkt door bijdragen van een aantal partnerorganisaties uit de projectlanden, die hun ervaringen deelden en zo extra waarde toevoegden aan de sessies. Het enthousiasme en de leergierigheid onder de deelnemers was groot, wat zorgde voor een succesvolle editie.  

Diverse deelnemersgroep

Hoewel de focus aanvankelijk op de diaspora lag, bleek er ook veel interesse te zijn van organisaties die met diaspora werken of waarbij diaspora als vrijwilligers actief zijn. Dit leidde tot een zeer diverse groep deelnemers. De masterclass bood een breed scala aan tools en kennis, met interactieve sessies zowel online als op het kantoor van Wilde Ganzen in Amersfoort, gevolgd door op maat geboden coaching sessies. Eén van de deelnemers zei: “Alle geleerde lessen in deze masterclass zijn essentieel voor alle humanitaire organisaties.” 

Succes en Vooruitblik

Wilde Ganzen en Pimp my Village zijn trots op het succes van de masterclass. Het was inspirerend om te zien hoe deelnemers direct aan de slag gingen met de aangeboden tools en informatie. “Iedereen wordt er goed bij betrokken. Leuk om mee te doen”, vertelde een deelnemer. Tijdens de afsluiting presenteerden ze hun organisaties via posters, waarbij zij kritische feedback ontvingen om verder te professionaliseren. De groep bestond uit enthousiaste deelnemers met prachtige verhalen, die zich inzetten voor hun doelen. 

We kijken uit naar de follow-up meeting na de zomer, waarin we zullen horen en zien hoe de deelnemers zich verder hebben ontwikkeld en waar wij hen verder kunnen begeleiden. Zowel de deelnemers als wijzelf hebben genoten van deze inspirerende masterclass en de ontmoetingen met veelbelovende organisaties.  

Ook namens Sylvia Ortega Azurduy, Josje van de Grift en Georgina Kwakye van Pimp my Village