In 2014 zijn we begonnen met een trainingsprogramma genaamd Change the Game Academy. We hebben je vaker verteld over hoe trots we zijn dat mensen dankzij deze trainingen zélf vooruitkomen. Maar waarom zijn we het gestart en waarom past het zo goed in onze filosofie?
Corine Aartman werkt op de Afdeling Programma’s en zet zich vanaf het begin met ziel en zaligheid in voor dit programma. Corine: “Partnerorganisaties vertelden dat lokale aanpakkers op eigen benen wilden staan. Daarnaast zagen we steeds vaker dat grote buitenlandse donoren de dienst uitmaakten bij lokale projecten, of ineens stopten. Kortom: we wilden aanpakkers steunen om meer autonoom en onafhankelijker te worden.”
Toegang creëren
“We begonnen vanaf nul. In de voorgesprekken hoorden we dat mensen écht geholpen zouden zijn met kennis om zelf lokaal geld te werven. Kleinere organisaties in arme gebieden kunnen niet naar congressen en hebben geen grote netwerken, maar hebben vaak wel fantastische ideeën. Die organisaties wilden we bereiken.”
In haar vooronderzoek merkte Corine dat een aanpakker uit Burkina Faso toen geen geschikte informatie kon vinden via internet. “Alle fondsenwerving-informatie was in het Engels, een artikel downloaden kostte zomaar 50 dollar en de voorbeelden kwamen uit het buitenland waardoor ze niet toepasbaar waren voor mensen in Kenia of Brazilië. Oftewel, online trainingen moesten praktisch, meertalig, gratis en toegankelijk worden voor iedereen die een fantastisch plan heeft maar niet de middelen.”
Lokale trainers
Samen met drie grote partnerorganisaties uit Brazilië, India en Kenia ontwikkelde Wilde Ganzen een serie klassikale en online trainingen. Change the Game Academy was geboren. Er ontstonden twee hoofdtrainingen: Lokale Fondsenwerving en Steun Mobiliseren, mét gratis cursussen in vijf verschillende talen.
"Kleinere organisaties in arme gebieden kunnen niet naar congressen en hebben geen grote netwerken, maar hebben vaak wel fantastische ideeën. Die organisaties wilden we bereiken.”
En een ding stond vast: de trainers móesten lokaal zijn. Zij begrijpen de gemeenschap en spreken de taal. Trainer van het eerste uur is Richa Sahay van de Smile Foundation in India: “We geven deelnemers eerst de tijd om over zichzelf te vertellen, wat ze hebben gedaan en waar ze vandaan komen. Doordat iedere deelnemer vergelijkbare, uitdagende achtergronden heeft, neemt de verbinding in het trainingstraject toe.”
Zelfvertrouwen
Richa zorgt in elke fase dat de training aansluit bij de ervaringen van de deelnemers. “Ze weet hoe ze leren leuk en interactief moet maken”, vertelt Corine. “Ze nodigt uit om je eigen kennis in te brengen, vanuit de overtuiging dat er al kennis is. Ze geeft mensen zelfvertrouwen dat ze echt zelf wat kunnen bereiken.
Laatste beetje geld
Duizenden aanpakkers volgden wereldwijd trainingen van ruim 150 trainers. In al die jaren is Wilde Ganzen getuige geweest van zoveel mooie mensen die onzeker begonnen met Change the Game Academy en er sterker uitkwamen. En vooral: die hun organisatie duurzamer maakten en de impact van hun werk groter.
Teresia Waikuru uit Kenia is zo’n persoon. Haar vrouwenorganisatie was in 2015 failliet toen donoren haar niet langer financierden. “Ik verkocht mijn magnetron om met dat beetje geld toch een klassikale training te kunnen volgen.” Ze geloofde in haar doel om kwetsbare vrouwen te supporteren en wilde zich niet uit het veld laten slaan. “Voor de training wist ik niets van lokale fondsenwerving, maar daarna kon ik mijn verhaal pitchen en benaderde ik organisaties voor hulp.” Maar goed dat ze dat deed.
Tegenwoordig heeft Teresia, met zelf geworven lokaal geld, een waar imperium opgebouwd en honderden vrouwen geholpen. Hiervoor won ze zelfs een nationale prijs.
Hoop
“Het mooiste wat ik in die zeven jaar als trainer heb meegemaakt is de hoop in de ogen van deelnemers als ze zelf concrete plannen maken. Dat went nooit”, vertelt Richa enthousiast.
De voorbeelden die met enkel hoop begonnen, zijn oneindig: een middelbare school in Sri Lanka die na een maandenlang coachingstraject de gemeente overtuigt om verplaatsing te stoppen. Een negentienjarige Pakistaanse wereldverbeteraar die zijn jongerenorganisatie financieel kan ondersteunen met nieuwe donoren. Alles passeert de revue.
Het is nu 2022. Na jaren van samenwerken, lobbyen en netwerken is Change the Game Academy letterlijk en figuurlijk enorm gegroeid. Er is een schatkist aan online en klassikale trainingen: casussen waar je kunt kiezen op land, soort project, taal en fondsenwervingsmanieren. “En allemaal gratis te vinden op de website en in onze app”, legt Corine uit.
“We willen dat iedere social changemaker toegang heeft. Ook zij die niet verbonden zijn aan Wilde Ganzen. Daarom werkt dit zo mooi samen met de Wilde Ganzen-filosofie: klein project, groot verschil. Want deelnemers voelen zich sterker dan voor de training. Mensen durven op anderen af te stappen, over hun plan te vertellen en vragen of je meedoet. En dat maakt het verschil.”