Juist in oorlogsgebieden worden vaak de allerarmsten het zwaarst getroffen. Mensen zonder geld of die ziek zijn blijven achter in een verwoest gebied. Wat is het beleid van Wilde Ganzen in deze gebieden?

Rachida
Rachida Boukhriss

“Wij steunen overal projecten, dus ook in conflictgebieden”, vertelt adviseur Rachida Boukhriss. “Zolang het maar veilig genoeg is voor onze projectpartners. We werken mee aan de herbouw van bijvoorbeeld scholen en proberen kinderen in vluchtelingenkampen een mooier leven te geven. Soms zijn er obstakels, zoals in Libanon, waar de overheid de bankrekening van onze partnerorganisatie heeft bevroren. Dan is het dus onmogelijk om geld over te maken. Verder moet er in elk gebied wel een organisatie actief zijn die een project kan opzetten. We zijn afhankelijk van deze aanpakkers.”

Oekraïne

Oekraïne is zo’n conflictgebied. Hier steunt Wilde Ganzen twee nieuwe projecten die door adviseur Marit van Liere worden begeleid. “Het uitdelen van voedsel, kleding en medicijnen steunen we niet”, legt ze uit. “Andere organisaties zijn veel beter in dat soort noodhulp. Wat we wel doen zijn projecten die mensen op lange termijn helpen, van wederopbouw tot het geven van trainingen. Dat zie je ook terug in deze twee projecten:”

Project: wederopbouw van de thuiszorg

De gezondheidszorg in Oekraïne is ingestort en vooral ouderen die thuis hulp nodig hebben, moeten nu ondersteuning krijgen. Met dit project zetten we de eerste stap naar wederopbouw en verbeteren we de toegang tot medische zorg bij mensen thuis. 

Project: steun aan mensen met beperking

Het leven van mensen met een beperking was nooit makkelijk in Oekraïne, maar is met de oorlog helemaal moeilijk geworden. Via dit project krijgen zorgmedewerkers trainingen en wetgeving wordt verbeterd om instanties meer te laten samenwerken.