In juli kwamen zeven stichtingen met ons praten over onze werkwijze en hoe we samen projecten beter kunnen ondersteunen. Het resultaat: regels worden versoepeld en Wilde Ganzen gaat sneller reageren. Marit van Liere en Marian van Weverwijk van de afdeling Projecten en Relatiebeheer vertellen over de veranderingen.

Marit en Marian
Marit van Liere (boven) en Marian van Weverwijk

“Tijdens die bijeenkomst in juli kregen we als feedback dat we soms te bureaucratisch zijn en traag reageren”, vertelt Marian. “Dat realiseerden we ons zelf ook al wel een tijdje, vandaar dat we het aanvraagtraject nu aangepast hebben. Iedereen wordt daar beter van: organisaties die bij ons een voorstel indienen, krijgen meer mogelijkheden en wij gaan efficiënter werken, waardoor we sneller een advies kunnen geven over een ingediend projectvoorstel.” “Uiteindelijk wordt de doelgroep, namelijk de mensen die in armoede leven, er ook beter van”, vult Marit aan. “We willen geen projecten of partners meer afwijzen omdat het niet aan alle regels voldoet.”

Wat is er concreet veranderd? Dit zijn de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

1. Projecten met 100% capaciteitsvergroting krijgen financiering

Marit: “Steeds meer organisaties komen met projectvoorstellen die niet gaan over de bouw van een school of een waterput, maar bijvoorbeeld over het trainen van leraren. Voorheen kwamen alleen speciale projecten voor vrouwen, kinderen of mensen met een beperking in aanmerking voor dergelijke financiering, nu komen we tegemoet aan een grote wens van stichtingen om projecten die gaan over capaciteitsvergroting te steunen. Hierbij kan het ook gaan om een lokale partner die zonnepanelen op het dak van hun eigen pand wil, waardoor de lopende kosten dalen en ze dus meer kunnen doen voor hun doelgroep. Er is veel mogelijk!”

2. Reeds geworven fondsen tellen mee als actieresultaat

Marian: “Voorheen mocht je pas gaan werven als er een samenwerkings-overeenkomst met ons getekend was.

Marian: “Tijdens die bijeenkomst in juli kregen we als feedback dat we soms te bureaucratisch zijn en traag reageren.”

Dat laten we los. Wel willen we graag dat organisaties de naam van Wilde Ganzen blijven promoten, daarom vragen we nu een communicatieplan. Gelukkig zien we dat heel veel organisaties maar wat blij zijn dat ze ons logo mogen gebruiken op hun website en in hun nieuwsbrieven. Dat helpt ons enorm om de naams-bekendheid van Wilde Ganzen te vergroten. Die naamsbekendheid is voor ons belangrijk om donateurs te werven.”

3. Het actieresultaat mag volledig afkomstig zijn van vermogensfondsen

Marit: “We willen geen projecten of partners meer afwijzen omdat ze niet aan alle regels voldoen.”

Marit: “Tegenwoordig is het steeds makkelijker om bij vermogensfondsen te werven en steeds lastiger om geld op te halen bij buren, familie en vrienden. Voorheen mochten stichtingen maar de helft ophalen bij vermogensfondsen, nu mag het hele bedrag daar vandaan komen en dat scheelt veel energie en tijd.”

Volgende stap: lokale fondsenwerving?
Steeds meer organisaties vragen hoe het zit met geld dat in een ontwikkelingsland zelf is opgehaald. Er loopt op dit moment een pilot om te onderzoeken hoe we dat mee kunnen tellen in het totale actieresultaat. Marian: “We willen graag dat al het geld via de rekening van Wilde Ganzen loopt, zodat we er zicht op hebben. Met lokale fondsenwerving gaan we dat natuurlijk niet doen. Dan zou het geld eerst uit Kenia naar Nederland gestuurd moeten worden en moeten wij het weer terugsturen. Dus zoeken we nu naar alternatieven om de geldstroom te controleren. Op den duur is het natuurlijk heel logisch om lokale fondsenwerving mee te tellen, zeker ook omdat we het zelf promoten via Change the Game Academy.”

We horen graag van je!
De bijeenkomst in juli was het eerste overleg om de werkwijze van Wilde Ganzen te verbeteren. Vanaf nu gaan we dit elk jaar minstens twee keer organiseren. Wil je zelf meepraten, heb je een suggestie hoe we nog beter kunnen samenwerken of wil je graag reageren op bovenstaande wijzigingen? Marit en Marian horen graag van je! Mailen kan naar marit@wildeganzen.nl of marian@wildeganzen.nl.