Een gezonde bevolking zorgt voor meer welvaart en vooruitgang. Daarom steunt Wilde Ganzen jaarlijks een groot aantal gezondheidsprojecten. En dat gaat verder dan het bouwen van een kraamkliniek of ziekenhuis.
“Ik heb een tijdje geleden de Bone Setters Clinic bezocht in het noorden van Ghana. Dit is een project van Duong Youth and Development Association (DYDA) en Equal Opportunity Fund”, vertelt Sandra van der Berg. Zij is Adviseur Projecten bij Wilde Ganzen en betrokken bij het thema gezondheid. “Wat ze daar doen is prachtig. De ‘bone setters’ zijn traditionele behandelaars van botbreuken die eeuwenoude technieken toepassen. Bij de behandeling van patiënten gebruiken zij de bast van de boom pumpungo. Met een erg pijnlijke behandeling binden de traditionele dokters de bast om de breuk heen. Maar het werkt goed, mensen herstellen snel en kunnen dus daardoor weer sneller aan het werk. Ook is het een goedkope behandeling.”
Traditionele en reguliere zorg
Patiënten komen van heinde en verre om zich te laten behandelen in Duong. “De Bone Setters Clinic wil een stap verder gaan en traditionele zorg met reguliere zorg combineren”, legt Sandra uit. “De eerste ziekenzaal van de nieuwe kliniek is inmiddels klaar. Hierdoor is het verblijf voor patiënten al enorm verbeterd. Op dit moment breidt DYDA het gebouw uit met een polikliniek en een kraamkliniek. Door de bone setters en reguliere zorgmedewerkers samen te laten werken gaan traditionele en reguliere zorg elkaar aanvullen en versterken.”
“Als we de zorg voor moeders en jonge kinderen verbeteren, kunnen we verder werken aan de opbouw van een breed gezondheidssysteem en dat is essentieel voor de duurzame ontwikkeling van elk land.”
Vanuit de mensen zelf
Dit is zomaar een voorbeeld van een project dat Wilde Ganzen steunt. Tegelijk maakt het duidelijk wat voor ons belangrijk is. Niet onze westerse manier van zorg verlenen is leidend. “De vraag voor betere gezondheidszorg moet vanuit de mensen zelf komen. Die traditionele manier in Ghana is daar vertrouwd en wordt van generatie op generatie overgedragen. De bouw van de kliniek is een slimme en toegankelijke verrijking van de bestaande zorg.”
Hoge sterftecijfers
Elk jaar sterven nog steeds miljoenen kinderen voor hun vijfde levensjaar. Moedersterfte is in ontwikkelingslanden veertien keer hoger dan in andere landen. Ook epidemieën zoals hiv/aids, tuberculose, malaria, ebola en andere tropische ziektes leiden tot hoge sterftecijfers. “In principe is er voldoende kennis om deze sterftecijfers terug te dringen”, zegt Sandra. “Dat dit maar moeizaam lukt, komt doordat gezondheidscentra voor veel mensen slecht bereikbaar zijn en de kwaliteit van zorg beperkt is. En vanuit medisch oogpunt zijn sommige tradities schadelijk, bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis.”
Projecten van aanpakkers
Om dit op te lossen steunt Wilde Ganzen kleine projecten van aanpakkers. Sandra: “Denk bijvoorbeeld aan een verpleegkundige in een lokaal gezondheidscentrum. Zij ziet hoe ze haar werk beter uit zou kunnen voeren, maar heeft niet genoeg middelen om die verbeteringen ook daadwerkelijk door te voeren. Door haar te ondersteunen met geld, in contact te brengen met anderen en een training of cursus aan te bieden, kunnen we samen met onze partners in Nederland en België en in de landen zelf, de lokale gezondheidszorg verbeteren. Dat zorgt voor goede, toegankelijke, betaalbare en bovenal kwaliteitsvolle zorg voor iedereen. En hoe meer mensen gezond zijn, hoe meer mensen zelfredzamer kunnen zijn.”
Moeder- en kindzorg
Een vorm van zorg springt er uit bij Wilde Ganzen en dat is moeder- en kindzorg. “Moeders en jonge kinderen vormen een belangrijke en grote groep die extra ondersteuning nodig heeft”, legt Sandra uit. “Als we die zorg verbeteren, kunnen we verder werken aan de opbouw van een breed gezondheidssysteem en dat is essentieel voor de duurzame ontwikkeling van elk land.”
Heb je een idee voor een project op het gebied van gezondheid? Neem dan contact met ons op. Wie weet kan Wilde Ganzen jullie verder helpen.