Op zijn 21e kwam Abubakarr Bangura naar Nederland om de oorlog in Sierra Leone te ontvluchten. Hij wist dat hij iets wilde doen om de mensen in zijn geboorteland te helpen, maar de vraag was hoe. Nu leidt Abubakarr al 18 jaar het Sierra Leone Youth Initiative (SLYI). Deze stichting zet zich in voor zelfredzaamheid in Sierra Leone en wereldburgerschap onder jongeren in Nederland. 

Abubakarr Bangura wint prijs Wilde Ganzen
Abubakarr Bangura (in het midden), won in 2023 een prijs voor wereldburgerschap van Wilde Ganzen.

Abubakarr groeide op in een dorpje in Sierra Leone. Toen er in het land een burgeroorlog uitbrak, is hij naar Nederland gevlucht. Nu woont hij al jaren in Tilburg en ondersteunt hij de naoorlogse ontwikkeling van zijn geboorteland.

De school van opa
Het begon allemaal toen zijn broer, een timmerman, hem om hulp vroeg. Vanuit Nederland stuurde hij een paar toolkitten naar Sierra Leone om hem te helpen een winkel op te zetten. Nu steunt hij naaiateliers, landbouw- en waterprojecten en heeft hij de school die ooit door zijn opa is begonnen weer opgebouwd.

“Ik stel geld en middelen beschikbaar zodat zij op eigen kracht hun eigen initiatieven verder kunnen ontwikkelen”, legt Abubakarr uit. “Een win-win situatie creëren, dat is belangrijk.” Het afgelopen jaar heeft hij bijvoorbeeld aan drie vrouwen een naaiopleiding en een naaimachine aangeboden. Twee van deze vrouwen zijn bij een naaiatelier aangesloten. De ander maakt schooluniformen voor de basisschool in het dorp. “Door onze inzet kunnen zij verder.” Zelf is Abubakarr in totaal twee maanden per jaar terug in Sierra Leone. “Mijn hersenen zitten altijd bomvol informatie. Het is altijd fijn om projecten te bezoeken en mensen te spreken.” 

Hoe heeft jouw gedrag invloed op anderen?

Trots op Sierra Leone
“Ik ben iemand die heel positief kijkt naar de toekomst, Sierra Leone is een land rijk aan mineralen, een land wat eigenlijk zelfvoorzienend hoort te zijn”, vertelt hij. Het was verdrietig om steeds te moeten vertellen over de moeilijkheden die mensen doormaakten in zijn thuisland. Hierdoor was het niet altijd makkelijk voor Abubakarr om fondsen te werven voor zijn projecten. “Het vertellen over de problemen in Sierra Leone was voor mij niet fijn. Ik ben trots op waar ik vandaan kom en wil niet gezien worden als bedelaar.”

Sierra Leone Youth Initiative
Jongeren worden getraind om waterleidingen aan te leggen.

Op gelijke voet
Een tijdje is hij gestopt met zijn werk. Toen Ebola uitbrak en Abubakarr zag hoeveel leed het bracht in Sierra Leone, besloot hij weer te helpen. Maar deze keer met een andere insteek. Hij wil op gelijke voet staan met de mensen die het geld ontvangen. Hier heeft hij een oplossing voor gevonden. De naaiateliers waarmee Abubakarr contact heeft maken tassen, die tassen verkoopt hij dan weer in Nederland. Zo steunt hij de naaiateliers, en verdient hij zelf geld voor zijn stichting. 
 

Winnaar wereldburgerschapsprijs
Abubakarr heeft in 2023 met zijn initiatief de wereldburgerschapsprijs Betrek je Achterban van Wilde Ganzen gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan ontwikkelingsorganisaties die actief hun achterban betrekken en bewust maken van wereldburgerschap. Deze thema’s zijn erg belangrijk voor Abubakarr. “Hoe heeft jouw gedrag invloed op anderen? Als jij bijvoorbeeld een tas van mij koopt, wat voor effect heeft dat op het leven van iemand in Sierra Leone? Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Door contact met studenten en door mijn verhaal te vertellen leren zij om niet alleen aan zichzelf te denken, maar ook aan anderen. Zo bouwen we een stabielere wereld.” 

Zondebok?
Abubakarr geeft workshops aan hogescholen en het voortgezet onderwijs in Tilburg om dit bewustzijn te creëren. De workshops zijn vooral gefocust op de rol van migranten in de Nederlandse maatschappij. “Politici benoemen migranten vaak als zondebok in de maatschappij. Ik wil de studenten leren inzien wat zij bijdragen aan de maatschappij, om respect te hebben voor elkaar en iedereen in hun waarde te laten.”
 

From Tilburg to Freetown is een documentaire gemaakt over Abubakarr. Deze vertoont hij tijdens zijn workshops op hogescholen en universiteiten. Lees hier meer over SLYI.