In Sri Lanka moeten de mensen allemaal thuis blijven. Er is een straatverbod, waardoor vooral arme mensen ineens zonder inkomen zitten en daardoor ook geen eten kunnen kopen. De Friendship Foundation komt in actie.
“Wij ondersteunen een multidisciplinair centrum voor kinderen en jongeren met een beperking. De gezinnen van onze leerlingen zijn afhankelijk van inkomsten die dagelijks verschillen”, vertelt Kirsten Giethoorn van de Friendship Foundation. “Het zijn kleine zelfstandigen, dagloners of mensen met een klein winkeltje (kraampje op straat). Geen inkomsten betekent geen rijst op tafel. De supermarkten in de buurt zijn wel een paar uur per week open, maar deze mensen zijn gewend hun eten in stalletjes op straat te kopen. Die zijn nu allemaal dicht en het voedsel in de supermarkt kunnen ze niet betalen. De stalletjes zijn open als er iets te verkopen is, maar er is al schaarste. Daarnaast ondersteunen wij woonvoorziening voor volwassenen met een beperking en bejaarden. Die woonvoorzieningen zijn normaliter afhankelijk van gedoneerde maaltijden uit de buurt. De verwachting is dat negentig procent van deze donaties wegvallen.”
“Voeding is een eerste levensbehoefte. Wanneer dat er niet is, krijgen gezinnen stress.”
Zeep en folders over corona
Om de getroffen gezinnen en de woonvoorzieningen te helpen,
steunt de Friendship Foundation de verspreiding van noodpakketten. Kirsten: “Onze lokale partners delen voedselpakketten uit met bijvoorbeeld rijst en linzen, groente en gedroogde vis. Maar er zitten ook artikelen in als zeep en maandverband. Om mensen goed voor te lichten over deze coronacrisis sluiten we folders bij met informatie over hygiëne en overheidsmaatregelen. Ook geven we tips voor ouders om een fijn en veilig thuis te bieden aan hun kind met een beperking. Een klein cadeautje, zoals een prentenboek of kleurplaat met potloden, wordt af en toe ook bijgesloten.”
Op tijd signalen opvangen
“Voeding is een eerste levensbehoefte. Wanneer dat er niet is, krijgen gezinnen stress”, benadrukt Kirsten. “Huiselijk geweld ligt op de loer. Daarom hebben we nog een tweede initiatief: twee keer per week bellen onze juffen naar de gezinnen van leerlingen. Ze zingen een liedje voor de kinderen, geven voorlichting en houden de vinger aan de pols bij de ouders. Zo hopen we bij gezinnen waar het spaak loopt op tijd signalen te ontvangen om extra steun te bieden.
“We waren bang dat mensen in Nederland nu vooral druk met zichzelf bezig zijn, maar gelukkig komen er veel donaties binnen."
Change the Game Academy werpt zijn vruchten af
Speciaal voor deze noodactie heeft de Friendship Foundation een pagina over de coronacrisis op hun website gemaakt en ze zamelen geld in via Geef.nl. “Dat loopt ontzettend goed”, vertelt Kirsten. “We waren bang dat mensen in Nederland nu vooral druk met zichzelf bezig zijn, maar gelukkig komen er veel donaties binnen. In Sri Lanka nemen onze projectmanagers zelf initiatief en doen aan lokale fondsenwerving. Bij elk gezin waar ze een noodpakket afleveren vragen ze om fruit en groenten uit hun eigen moestuin. Dit wordt dan opgekocht door een bestuurslid die zelf een winkeltje heeft. De opbrengst komt bij een volgend voedselpakket in een envelopje terug bij het gezin. Zo zie je dat de training van Change the Game Academy zijn vruchten afwerpt!”