Ine Botman uit Wageningen wordt binnenkort 65 jaar en gaat met vervroegd pensioen. Als afscheidscadeau vroeg ze haar collega’s een bijdrage te geven aan een project voor de Maasai in Tanzania.
“Ik ben beleidsmedewerker klimaat & duurzaamheid bij de gemeente Wageningen. Ons streven is om Wageningen klimaatneutraal te maken in 2030. Een ambitieuze opgave, maar wel eentje die absoluut nodig is. Als we nu niet grote stappen zetten in de strijd tegen klimaatverandering, zullen de gevolgen desastreus zijn, want de komende tien jaar wordt bepaald wat er in de toekomst gaat gebeuren. Niet alleen hier, maar des te meer in ontwikkelingslanden: wij zijn mede verantwoordelijk voor de situatie waarin zij nu zitten. Daarom heb ik gekozen om de Maasai te steunen.
Ik heb gekozen om de Maasai te steunen. Door dit project via Wilde Ganzen te steunen heb ik het vertrouwen dat mijn geld goed terecht komt.
Door de toenemende droogte hebben zij moeite hun vee in leven te houden en is er een tekort aan voedsel en water. Het heeft een directe link met klimaatverandering. Door dit project via Wilde Ganzen te steunen heb ik het vertrouwen dat mijn geld goed terecht komt en kunnen er zonnepanelen en watertanks worden aangeschaft, waardoor zij zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.
Nu ik eerder met pensioen ga, ben ik van plan vrijwilligerswerk te doen. Misschien vluchtelingen helpen of eenzame ouderen. Zo blijf ik proberen de wereld een beetje beter te maken. Maar het milieu blijft voor mij een grote zorg.
Het offer dat wij moeten brengen voor het milieu is geen ramp hoor. Het gaat erom: waar geef jij je geld aan uit?
Waar geef jij je geld aan uit?
Nog altijd zijn er mensen die boos worden als je over het klimaat begint, zeker als het over geld gaat. Wij hebben ons huis klimaatneutraal gemaakt. Een behoorlijke investering. We hebben besloten niet meer te vliegen en we hoeven geen tweede huis of een boot. Of we daardoor een onplezierig leven hebben?
Absoluut niet! Ik ben net zo gelukkig of misschien zelfs gelukkiger. Het offer dat wij moeten brengen voor het milieu is geen ramp hoor. Het gaat erom: waar geef jij je geld aan uit? Ik besef dat niet iedereen het even breed heeft en de kosten moeten daarom rechtvaardig verdeeld worden. Maar waarom alleen het klimaat redden als we de kosten terug kunnen verdienen? Hoe leg je dat de Maasai uit?