Hoe de natuur in Bolivia verandert

Wilde Ganzen steunt samen met IUCN NL natuurbeschermers in Bolivia, Ghana en Indonesië. Zo zet Rogelio Carrasco uit Bolivia zet zich dagelijks vol overtuiging in om de natuur te beschermen. Hij houdt van zijn werk. Wel merkt hij dat zijn leefomgeving de laatste jaren enorm veranderd is en daar maakt hij zich daar zorgen over.

Rogelio woont met zijn vrouw en zijn zoon in Piriti. Dit dorp ligt in een bergachtig, afgelegen en dunbevolkt gebied in het binnenland van Bolivia.

Sinds zijn jeugd heeft hij het gebied enorm zien veranderen: “Het kan hier in de zomer tegenwoordig wel 50 graden worden. Dat was niet zo toen ik kind was”, vertelt hij.

“Het regent veel minder dan vroeger en de droge periodes duren langer dan voorheen. Ook zie ik het aantal bladeren en vruchten aan de bomen dalen. Ik maak me zorgen over onze toekomst.”

Tijdens het interview (via beeldbellen) doet zijn hele omgeving mee. Zijn zoontje – Rogelio junior – verschijnt steeds nieuwsgierig voor de camera, er zijn constant kraaiende hanen te horen en de bruine zandgrond stuift op wanneer er een geit voorbij rent.

Beschermen van de natuur

Om de natuur te helpen en te beschermen werkt Rogelio dagelijks aan een aantal belangrijke dingen. Hij plant wilde boomsoorten om meer bloeiende bomen te krijgen in het kale gebied. 

Ook houdt de familie Carrasco bijen. “Zonder bijen zouden mens en dier niet kunnen overleven”, legt hij uit.

“Simpelweg omdat er dan niets meer zou bloeien en dan zouden wij geen eten hebben. Bijen zijn ongelooflijk belangrijk voor het evenwicht van het ecosysteem. Dankzij de bestuiving van bloemen en planten, groeien en bloeien deze en blijft de biodiversiteit behouden. Zo blijven planten en bomen gezond en veerkrachtig. Alles in de natuur is als een ketting met elkaar verbonden, dat is zo prachtig. De bomen geven op hun beurt zuurstof af via hun wortels en via de lucht. Dankzij deze processen kunnen plantensoorten zich beter aanpassen aan veranderende milieuomstandigheden. Vanwege de klimaatverandering is dit nu belangrijker dan ooit.”

“In ons gebied groeit een bepaalde boom, die niet zo bekend is in de wereld als bijvoorbeeld soja, maar ook deze is rijk aan proteïne: de cupesi boom. We geven de vruchten aan onze dieren en eten ze zelf ook. Laatst was een van onze geiten erg dun. Toen hebben we hem dagelijks gevoerd met deze voedzame vruchten en binnen een maand was hij weer op gewicht. De cupesi vruchten kun je ook malen en er bloem van maken. Daar bakken we dan heerlijke koekjes mee. Ook deze boom lijdt zichtbaar onder de opwarming van de aarde.”

Rogelio is in Piriti geboren. Zijn vader komt uit Paraguay en zijn moeder uit Bolivia. “Mijn ouders hadden een klein aantal dieren en leefden van de melk en het vlees. Dit vormt nog steeds een deel van onze inkomsten. We hebben schapen, koeien, geiten, hanen, varkens en eenden. Ook hebben we ezels, die we vooral gebruiken om dingen voor ons te dragen of om op te rijden door gebieden die moeilijk begaanbaar zijn.”

Na zijn middelbare school vertrok Rogelio naar Santa Cruz om verder te leren. Hij koos voor scheikunde. Daarna keerde hij terug naar zijn familie om die te helpen. “Ik was geïnteresseerd geraakt in het imker vak. Samen met mijn broer heb ik het vak met behulp van YouTube filmpjes stap voor stap eigen gemaakt.”

De uitdagingen van een imker

“Imker zijn is een prachtig vak. Maar het is ook zwaar en zit vol uitdagingen. Je werkt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Ik moet veel tillen, leg veel kilometers af en werk veel in de hitte. Door het dragen van het masker, krijg ik soms weinig zuurstof binnen en daardoor voel ik me vaak erg moe. Ik werk altijd buiten in de droge warmte en dus heb ik regelmatig een bloedneus. Omdat we in een afgelegen gebied wonen, zijn er vaak problemen met de beschikbaarheid van materiaal, zoals de bijenkasten.”

“Bovendien zijn er weinig mensen die reparaties kunnen uitvoeren en in het geval dat we nieuw materiaal hebben aangevraagd, moet ik daar soms weken op wachten of het komt helemaal niet aan. Dat is lastig, want we zijn er afhankelijk van, het is ons levensonderhoud.”

“De bijen produceren honingen die ingrediënten gebruiken wij deels om verzorgingsproducten als shampoo te maken.”

“We werken daarbij samen in een coöperatie met andere boeren in de omgeving. We delen gereedschap en maken samen de producten die we verkopen op de markt in de stad. Ik weet niet wat de toekomst brengt en of het zo rendabel blijft.”

“Het imkervak zorgt voor werkgelegenheid voor de mensen uit deze omgeving, dus het is belangrijk dat we dit werk kunnen voortzetten.”

De toekomst

“Ik vind het pijnlijk dat het niet goed gaat met de aarde. En soms voelt het oneerlijk, want wij als land met weinig industrie vervuilen niet veel. De rijke landen waar veel industrie is, zorgen voor veel verontreiniging. Aan de ene kant zie ik de ontwikkeling en modernisering van de wereld als positief – zoals dat wij nu kunnen videobellen – aan de andere kant maak ik me zorgen over waar het naartoe gaat met moeder aarde.”

“Ik zou willen dat er niet één boom meer wordt gekapt.”

“De grote hoeveelheid bossen die worden gekapt voor de veeteelt, moet echt stoppen. Daarnaast zou het fantastisch zijn als er meer imkers zouden komen, want daar hoeft geen millimeter land of boom voor te wijken en kan de aarde door worden geholpen en beschermd.”

 

 

Wilde Ganzen steunt het werk van Rogelio Carrasco via Strengthen the Roots. De lokale organisatie Natura Bolivia geeft de boeren in het gebied trainingen en helpt ze om financieel zelfstandiger te worden. Zo kunnen de bewoners de prachtige flora en fauna beschermen en hun eigen toekomst verbeteren.