Steun het
Groene Woestijn Initiatief in Mali

Doneer nu

Stop de oprukkende woestijn

In Mali vormt de groeiende woestijn een groot probleem voor landbouw en veeteelt. Het dagelijkse leven van de lokale bevolking wordt bedreigd door duinvorming. De grond is droog, gewassen groeien niet meer en natuurlijke vegetatie verdwijnt.

Voor de ruim 2,5 miljoen inwoners van Pays Dogon zijn de gevolgen dagelijks merkbaar. De droge gronden, minimale regenval en slechte infrastructuur maken landbouw een enorme uitdaging.

Dankzij het planten van bomen, fruit- en moestuinen en beschermen van duinen zal de natuurlijke vegetatie herstellen. Zo wordt het gebied weer in evenwicht gebracht. Help je mee?

Jouw steun is hard nodig om de toekomst van de inwoners van Pays Dogon te verbeteren.

Steun Wilde Ganzen

Ja, ik geef zodat deze woestijn weer groen wordt

Met mijn gift geef ik boeren in Mali weer een toekomst. Ik zorg voor aanplanting, irrigatie of trainingen zodat deze boeren weer voor zichzelf kunnen zorgen.     

Betalen via machtiging

Met het versturen van dit formulier geef je ons toestemming om de incasso uit te voeren.

Wat betekent jouw steun?

Met jouw steun kan jij de toekomst van de inwoners van Pays Dogon verbeteren. Daardoor wordt de oprukkende woestijn tegengehouden. Met jouw steun kunnen de bewoners van dit gebied weer gewassen verbouwen en zichzelf van voedsel blijven voorzien. Bovendien kan jij daardoor hun manier van leven beschermen.

Wat is er nodig?

  • Planten van bomen, fruit- en moestuinen
  • Beschermen van duinen om slijtage en wegwaaien te voorkomen
  • Anti-erosiemaatregelen
  • Trainingen voor lokale boeren

Dit gaat zorgen voor:

  • Herstel van natuurlijke vegetatie
  • Verbeterde landbouwomstandigheden
  • Meer ondernemerschap en werkgelegenheid
  • Duurzaam levensonderhoud

Het landschap

Mali is een land van contrasten. Het is 37 keer groter dan Nederland en kampt met extreme armoede en moeilijke levensomstandigheden. De gemiddelde levensverwachting is slechts 47 jaar.

In het midden van Mali vind je de Bandiagara Klif: een honderden meters hoge rotswand van meer dan 150 kilometer lang.

Het omliggende gebied heet de Pays Dogon, hier valt jaarlijks maar 200-400 mm regen. Dat is ongeveer een kwart van de hoeveelheid die in Nederland valt.

Vragen en antwoorden

In de Pays Dogon in Mali vormt de oprukkende woestijn een groot probleem voor de lokale bevolking. Problemen zoals duinvorming, erosie en het verdwijnen van natuurlijke vegetatie bedreigen het levensonderhoud van deze lokale bevolking.

Voor de ruim 2,5 miljoen inwoners (National Institute of Statistics of Mali, 2017) van dit gebied zijn de gevolgen van de verdroging dagelijks merkbaar. De onvruchtbare gronden, minimale regenval (200-400 mm per jaar) en slechte infrastructuur maken landbouw een enorme uitdaging.

Dit project heeft als doel de natuurlijke vegetatie te herstellen, landbouwkundige omstandigheden verbeteren en ondernemers stimuleren.

Voor 2024 staan er verschillende projecten gepland, zoals duinfixatie, anti-erosiemaatregelen, bosaanplant en aanleg van fruit- en moestuinen.

Het project richt zich op het in centraal Mali gelegen gebied dat ook wel Pays Dogon genoemd wordt.

Het project richt zich op een gebied me ruim 2,5 miljoen inwoners (National Institute of Statistics Mali, 2017). Met de werkzaamheden wordt naar schatting een kwart van de regio bereikt.

Dit project wordt uitgevoerd door Partners Pays-Dogon.

Het Groene Woestijn Initiatief is opgericht in 2012 op verzoek van vrouwengroepen in de Dogon en heeft als doel deze negatieve effecten tegen te gaan. Het initiatief maakt deel uit van The Great Green Wall, een ambitieus project dat de Sahel weer groen wil maken en het lokale klimaat wil verbeteren.

Dit is het derde jaar dat we dit project steunen, in april 2025 loopt dit project af. We hopen dan, met jouw steun, de doelen behaald te hebben.